A. van Alfen - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

A. van Alfen

Gemeente Buren > Gesn. NL-militairen 1940
Dit slachtoffer kwam als burgerchauffeur voor het leger op 13 mei 1940 in Zoelen om het leven.

Bron foto: Hist. Kring Kesteren

Adrianus ("Gerrit") van Alfen (1898-1940) uit IJzendoorn was getrouwd met Artje van Lavieren. Artje was  zes maanden in verwachting toen Gerrit overleed. Bij de geboorte van haar zoon op 10 augustus 1940 noemde ze hem naar haar echtgenoot: Adrianus Gerrit, die trouwde in 1966 met de Utrechtse Stijntje Nagtegaal (*1944).

Als burgerchauffeur kreeg Gerrit op 13 mei 1940 opdracht van een vertrekkende kapitein om de administratie van het compagnieskantoor uit Kesteren naar Zoelen te brengen. Hier kreeg Gerrit onderdak bij de fam. Lokhorst op Dorp 33.
Nederlandse soldaten van de 44e R(egiment) I (nfanterie) die via Zoelen en Buren op hun terugtocht waren, zagen hem het huis ingaan. Hij gedroeg zich blijkbaar verdacht en een soldaat vroeg hem met zijn handen omhoog in de gang van het huis te gaan staan, terwijl hij de bovenverdieping ging inspecteren. Gerrit dacht dat het niet zo'n vaart zou lopen en liet zijn armen zakken en ging ondertussen met iemand een gesprek aan. Toen de soldaat beneden kwam en zag dat zijn order werd genegeerd, richtte hij meteen zijn karabijn op Gerrit en schoot hem in de rug. Hij sloeg voorover en was op slag dood.

Blijkbaar hadden berichten, die doorlopend door de radio werden uitgezonden en waarin gewaarschuwd werd voor verklede spionnen, voor zoveel angst en onzekerheid bij deze soldaat gezorgd, dat zo'n noodlottig ongeval kon gebeuren.
De bewoners van het pand, dhr. Lokhorst en zijn vrouw, werden nog diezelfde middag gearresteerd. Zij moesten geruime tijd
op het schoolplein met hun handen omhoog tegen de muur staan, waar ze veel bekijks trokken.  
 
Perooonsbewijs Jan Lokhorst (Bron: RaR, Tiel)


  
Terug naar de inhoud