Dhr. H.W. van Lierop - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. H.W. van Lierop

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers
Onderstaand slachtoffer was van geboorte geen Culemborger, maar woonde en werkte er wel:
Achternaam: Lierop
Tussenvoegsels: van 
Voornamen: Henricus Wilhelmus
Voorletters: H.W. 
Beroep: Sigarenmaker
Geboorteplaats: Helmond
Geboortedatum: 04-01-1903
Overlijdensplaats: Bernburg
Overlijdensdatum: 23-06-1942
Gedenkplaats: Conc. kamp Neuengamme te Hamburg
Gemeente: Hamburg
Land: Duitsland
Gedenkboek: 34  

Henricus Wilhelmus ("Willem") van Lierop was geboren op 4 januari 1903 in Helmond, maar woonde in Culemborg op Molenwal 29. Hij trouwde op 10 november 1932 in Culemborg met Johanna Maria "Anna" Vink (*1910). Het huwelijk bleef kinderloos.


Willem (2e linksvoor) was ook actief bij een plaatselijke toneelvereniging

Hij werkte in Culemborg als sigarenmaker bij de Cadena. Willem was erg actief bij de Communistische partij en dat werd hem tenslotte op 26 juni 1941 noodlottig.


Willem, maart 1941



Brief van arrestatie   


Verslag van de Sicherheits  Dienst 20 augustus 1941
's Morgensvroeg op 25 juni 1941 werd Willem samen met de kameraden vader en zoon Sterk, Kees van den Ham en Wim Eegdeman door de SD  gearresteerd. Dit hield verband met de drie dagen daarvoor uitgebroken oorlog tussen Duitsland en Rusland. In de weken na de aanval op Rusland werden ruim 600 Nederlandse communisten en socialisten opgepakt. Als leden van de Communistische partij werden zij als Staatsvijanden gezien en in Schoorl gevangen gezet. Toen dit kamp op 26 oktober 1941 werd opgeheven, werden de meesten overgeplaatst naar kamp Amersfoort.


Via Arnhem en kamp Schoorl, kwam Willem op 28 oktober 1941 uiteindelijk in kamp  Amersfoort aan. Vanuit dit kamp stuurde hij  twee brieven naar zijn vrouw Anna.

Op 13 december 1941 komt hij tenslotte, vermoedelijk in gezelschap van vader en  zoon Sterk, in concentratiekamp Neuengamme terecht, nabij Hamburg. Hier vandaan stuurde hij  drie brieven.

Artikel in de Waarheid van juni 1945
In totaal waren er in Neuengamme en zijn buitencommando’s 106.000 gevangenen uit 28 landen. Het werk bestond, buiten de steenfabriek, vooral uit werkzaamheden voor Walther (pistolen), Borgward (vrachtwagens), Volkswagen, IG Farbe (chemie), Blohm & Vos (scheepswerf), Drager (gasmaskers) en Continental  (vrachtwagenbanden).
Willem is door
(experimentele)vergassing om het leven gebracht tegelijk met 45 andere Nederlanders, waaronder oud-Culemborger Wilhelmus de Vries, in het 325 km zuidoostelijk gelegen "Landes-Heil- und Pflegeanstalt" in Bernburg.  Willem wordt gememoreerd in gedenkboek 34.


Bovenstaande brief schreef Anna naar de kampcommandant in Neuengamme. Een broer van Willem in Eindhoven vertaalde deze brief en verstuurde hem. Hieronder de reactie van deze kampcommandant.


Terug naar de inhoud