Dhr. J. van Hattem - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. J. van Hattem

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers
Achternaam: Hattem
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Jan
Voorletters: J.
Beroep: Los arbeider
Geboren: Buren
Geboortedatum: 21-01-1916
Overleden: Culemborg
Overlijdensdatum: 19-03-1945
Begraafplaats: Nederlands ereveld Loenen
Gemeente: Apeldoorn (ereveld)
Provincie: Gelderland
Vak: A
Nummer: 1139

Bron foto graf: OGS
De ouders van Jan waren Hendrik Jan van Hattem (1882-1959) uit Buren en Artje Verbeek (*1895) uit Geldermalsen. Ze kregen in Buren de volgende kinderen:
Jan (*1916)
Arie (*1917)
Johan (*1918)
Albert Hendrik (*1921)
Flora Hendrika (*1922)
Hendrik Jan (*1924)
Artje (*1925)
Areke (*1927)
Cornelis (*1930)
In maart 1932 verhuisde het gezin van Buren naar Culemborg. In april 1934 verhuisde het gezin naar de Tielse Zandweg 3 in Culemborg, daar werd in 1936 Huibert geboren.

De 29-jarige los arbeider Jan van Hattem, overleed op 19 maart 1945 in Culemborg. Jan was samen met  zijn broer Cees illegaal hout aan het kappen in de uiterwaarden aan het eind van de Lange Dreef in Culemborg. Dat deden zij in opdracht van een Culemborgse kastelein. In ruil daarvoor kregen ze een fles cognac voor hun zieke moeder. Cees was net met een handkar vol met hout aan de andere kant van de dijk op weg naar huis. Op dat moment passeerden drie Duitse en één Culemborgse SS'er, op de weg terug van Tiel, ze vroegen bij enkele  boerderijen op de Beusichemsedijk om eten. Zo ook bij de boerderij van de familie Beijer, die Cees zojuist voorbij gelopen was. De boerin kon ze echter niets geven. Toen ze weer boven op de dijk stonden, zagen ze Jan aan het werk en dachten dat het de zoon des huizes was. Uit frustratie schoten de drie Duitsers hem dood. Cees werd door een gealarmeerde buurman teruggeroepen, maar op de plek des onheils aangekomen, bleek Jan al aan zijn verwondingen te zijn overleden.
De moeder en zus van Jan en Cees hadden beiden TBC en lagen beiden in een tentje buitenhuis. Ze konden door het raam het opgebaarde lichaam van Jan zien liggen.
Jan lag tot 2011 begraven op de NH-Begraafplaats te Culemborg (zie foto) en zijn stoffelijk overschot is daarna herbegraven op de Erebegraafplaats te Loenen.
Jan was een oud-speler van de roemruchte  Culemborgse voetbalclub Groen Witte  Leeuwen. Hij was ten tijde van de 'executie' verloofd met Marie Sleeuwenhoek.

Illegaal houtkappen kon heel risicovol zijn, waarvoor gewaarschuwd werd op deze bekendmaking.



Uit de Culemborgse Courant, maart en mei 1945

 
Op 4 mei 2011 besteedde TV Gelderland, op voorspraak van de webmaster, aandacht aan dit voorval. (Zie tussen minuut 21 en 24)
Terug naar de inhoud