Dhr. G.C. van Alphen uit Beesd - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. G.C. van Alphen uit Beesd

Gemeente West Betuwe > Buiten de slachtofferslijst > Beesd
Achternaam: Alphen  
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Gerardus Cornelis
Voorletters: G.C.
Geboorteplaats: Beesd
Geboortedatum: 21-05-1922
Overlijdensplaats: Petershausen, Landkreis Dachau
Overlijdensdatum: 28-04-1945
Begraafplaats: Pfaffenhofen a.d. Ilm of het Waldfriedhof te München
Gemeente: Petershausen    
Provincie: Landkreis Dachau
Land: Duitsland
Gedenkboek: 42

De ouders van Gerard waren Carel van Alphen (*1876) uit Beesd en Geertruida Cornelia van Beest (1879-1960) uit Beesd. Ze trouwden op 11 januari 1910 te Beesd. Ze kregen daar samen zes kinderen:
Cornelia Johanna (*1911), is geëmigreerd naar Australië
Johannes Theodorus (*1913)
Petrus Theodorus (*1914)
Theodorus (*1916)
Hendrik  1917-1948 (overlijdensakte 69, Heiloo/Alkmaar 29-6-1948)
Gerardus Cornelis  1922-1945

Op 19 maart 1930 verhuisde de familie naar de Basserweg-Zuid in Heer Hugowaard. Op 3 maart 1933 vertrok het gezin naar de Nicolaas Beetsweg 32 in Heiloo.

Bidprentje  en foto van Gerard (Bron: G. de Kruijff)

Gerard kwam via de Arbeitseinsatz in 1944 als dwangarbeider terecht bij de firma Kraus-Maffei nabij Allach, een stadsdeel in het noordwesten van München. Deze fabriek was een leverancier van o.a. locomotieven. De Kraus Maffei Technologies GMBH is tegenwoordig een operationele dochteronderneming van de Holding AG Kraus Maffei. Zij is voortgekomen uit de voormalige Mannesmann Plastics Machinery GmbH  en is een wereldleider op het gebied voor machines en uitrustingen voor de kunststof en rubberverwerkende industrie. Het biedt als enige van de drie leveranciers ter wereld op dit gebied, grote machinetechnologieën. De groep had in in het fiscale jaar 2006-2007 een jaarlijkse omzet van €950 miljoen.
Op 28 april om 16.00 uur wilde Gerard de Amerikaanse soldaten begroeten die het dorp Petershausen o.a. met tanks binnenkwamen en raakte vervolgens bij een beschieting tussen Duitse en Amerikaanse soldaten om het leven door schoten in zijn achterhoofd en rug. De volgende dag is hij op het kerkhof bij de plaatselijke kerk begraven. Volgens een getuigenverklaring werden omgekomen soldaten in die periode begraven naast de plaatselijk katholieke kerk. Er waren voor hen geen grafstenen of stenen plaquette. Wel was er op die plaats een boom. Op een gegeven moment werden deze stoffelijke overschotten door de Amerikanen weer opgegraven en herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats van Pfaffenhofen a.d. Ilm en op het zgn. Waldfriedhof te München. Of het werkelijk zo is gebeurd is niet zeker, daar het een mondelinge verklaring betreft. Johann Andorfer uit de Glonnhercha 77 uit Petershausen kon precies de plaats op de begraafplaats aanwijzen, volgens een bericht van de ouders aan de Oorlogsgravenstichting.
De overlijdensakte van Gerard is opgemaakt op 4 november 1947 in het Duitse Petershausen. Op 29 december 1947 deden zijn ouders hiervan aangifte in Heiloo, Noord-Holland.

Het stoffelijk overschot van Gerard lag met vier Duitse militairen in een graf van 2 x 2 meter en was niet meer te identificeren.
Zijn naam wordt genoemd op de gedenksteen op het Nederlands Erebegraafplaats in Frankfurt am Main.

Met dank aan Susanne Pfeil, gemeente  Petershausen en Gert de Kruijff
Terug naar de inhoud