Dhr. W.C. de Kruyf uit Ravenswaaij - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. W.C. de Kruyf uit Ravenswaaij

Gemeente Buren > Buiten de slachtofferslijst
Achternaam: Kruyf
Tussenvoegsels: de
Voornamen: Willem Cornelis
Voorletters: W.C.
Beroep: Veehoudersknecht, lid verzet    
Geboorteplaats: Ravenswaay
Geboortedatum: 30-05-1922
Overlijdensplaats: Maarssen
Overlijdensdatum: 05-05-1945  
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats te Maarssen
Gemeente: Maarssen    
Provincie: Utrecht     
De ouders van Willem waren Cornelis de Kruyf (1895-? ) uit Leersum en Reintje Soede (1886-1953) uit Maarsseveen. Reintje was weduwe en had uit haar eerste huwelijk drie kinderen. Cornelis en Reintje trouwden in 1920 in Maurik. Willem werd in Ravenswaaij geboren, maar in 1925 verhuisde het gezin al  naar de Westkanaaldijk 22 te Maarssen.
Nadat de geallieerden in Normandië geland waren, op 6 juli 1944, duurde het nog wel even eer de bevrijding van heel Nederland een feit was. Pas na de Hongerwinter, zagen de bevrijders in maart/april van het daarop volgende jaar kans om te trekken tot boven de grote rivieren. Op 5 mei 1945 werd weliswaar de capitulatie getekend, op 9 mei trokken de Canadezen pas Maarssen binnen. Die paar dagen verschil zorgden voor nog eens zeven slachtoffers, die feitelijk niet nodig geweest waren.

Op 5 mei hadden zich op de Hoge Brug (bij  Fort Maarsseveen) over het Amsterdam-Rijnkanaal in Maarssen enige mensen uit de Knokploeg en een paar mensen van de Binnenlandse Strijdkrachten verzameld. Ze kwamen er toevallig enkele Duitse militairen tegen en dachten hen vreedzaam te kunnen ontmoeten. Het was immers vrede.....Later bleek dat de  Duitsers niet wisten dat de oorlog was afgelopen. De Duitsers begonnen echter te schieten en zo ontstond een gevecht, waarbij de volgende jonge Maarssenaren, tussen de 20 en 25 jaar sneuvelden: Willem Cornelis de Kruyf, Jacob van den Bosch, de Indische broers Alexander Constantijn en Paulus Theofilus Lindhout, Willem van der Kooij en Willy Henrica Hems. Voor hen werd een rij van, oorspronkelijk, vijf grafstenen geplaatst op de Algemene Begraafplaats aan de Straatweg, omarmd door een decoratieve muur waarop te lezen staat: "Zij vielen voor vrijheid en recht, Maarssen 5 mei 1945." Het zevende slachtoffer, Bertus Heus werd hier later bijgevoegd. Hij bleek na gevechten te zijn verdronken bij Fort Maarsseveen en werd enkele dagen na de begrafenis van 9 mei gevonden. Verzetsman Willem van der  Kooij ligt begraven bij de NH Dorpskerk in Maarssen, waar zijn vader dominee was en zijn moeder al begraven lag.

Bron: Historische Kring in Maarssen
Klik hier voor gedetailleerde info
Terug naar de inhoud