Mevr. M van Weelden-Sloot - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Mevr. M van Weelden-Sloot

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Est
Achternaam: Weelden- Sloot
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Maria Anna
Voorletters: M A
Geboorteplaats: Erichem
Geboortedatum: 12-08-1910
Overlijdensplaats: Est
Overlijdensdatum: 17-09-1944
Begraafplaats: Est
Vak:
Rij:               ONBEKEND
Nummer:

De ouders van Maria "Marie" waren Petrus Cornelis Sloot (*1886) en Maria Janna van Rekum (1887-1942).


Marie en Dirk (foto: C. Jonkers-van Weelden)

Marie kreeg in 1930 al een kind, Petrus Cornelis (1930-1931). Ze trouwde op 19 oktober 1933 in Zoelen met landbouwer Dirk van Weelden (1909-1976) en kregen samen de volgende kinderen:
  • Aart Cornelis (1934-1944)
  • Petrus Cornelis (1935-1935)
  • Maria Cornelia (*1936)
  • Corrie (*1938)
  • Pieta (*1940)


Boerderij Bergakker in Est (Foto: R. van de Velde)

Bij familie De Wolf van boerderij Bergakker, op het land aan de Meterse Markt in Est, stond vanaf 6 september 1944 zwaar Duitse luchtafweergeschut opgesteld. De opslag van de munitie daarvoor was onder één van hun hooibergen en de veldkeuken was ondergebracht in de vloedschuur van deze boerderij. De manschappen sliepen in tenten in de nabijgelegen boomgaard. Het geschut stond grofweg tussen de kerktoren van Est en die van Meteren. Het was een grote stelling bestaande uit vijf stukken zwaar geschut, omringd door lichter geschut en aan de buitenzijde mitrailleurs. Daarmee kon op bommenwerpers en vliegtuigen geschoten worden en ook de brug van Zaltbommel lag nog binnen bereik. Eén stuk geschut werd geplaatst op wat nu het bedrijventerrein Hondsgemet heet. De commandopost van de Duitsers was gevestigd in de boerderij van de familie De Fokkert.
Daar de luchtlanding bij Arnhem was begonnen, stond dit geschut de overtrekkende luchtlandingstroepen in de weg. Op zondagmorgen 17 september 1944 om elf uur werd het zgn. Estse broek, aan de zuidzijde van het dorp, door zes B-17's van de 34th Bomb Group met 157 scherfbommen bestookt. De aanval was bedoeld om het Duitse luchtafweergeschut uit te schakelen en waarschijnlijk is door een zeer pijnlijke vergissing van de piloten en/of de legerleiding de kerktoren van Opijnen verwisseld met die van Meteren. De meeste bommen kwamen terecht in het open veld, waardoor veel vee getroffen werd. Helaas kwamen er ook enkele terecht op drie huisjes die net voorbij het kerkhof aan de Esterweg, richting Opijnen, stonden.  In het laatste huisje vanaf Est richting Opijnen (zie foto hierboven) woonde toen Dirk van Weelden. Hij was in de tuin aan het werk en werd bij de luchtaanval zwaargewond en verloor een been. Zijn vrouw Marie Sloot was het eten aan het bereiden en hun zoontje Aart was in huis aan het spelen. Beiden verloren het leven. Dochter Corrie werd door buurtgenoten onder het puin vandaan gehaald en raakte gewond aan haar hoofd.
Dirk bleef met zijn drie dochters van 8, 6 en 4 jaar achter. Zij werden opgenomen door familie en Dirk kwam bij familie in Deil terecht. Hij trouwde in 1954 met oorlogsweduwe Gerardina "Geertje' Hendrika Dekker en kreeg in Geldermalsen in 1957 nog een zoon bij haar: Aart.

In het middelste huisje woonde de familie Dordmond. Toen hun dochter Dien, die iets verderop woonde, op die bewuste morgen merkte dat het Duitse luchtafweer heel actief was en er heel veel luchtverkeer was, leek het haar en haar man Barend een goed idee om hun twee kinderen naar hun oma te sturen. Hand in hand liep Wilhelmina met haar jongere zusje Marietje daar naartoe. Ze waren nauwelijks daar of de hel brak los en de grootmoeder gaf de kinderen het advies om met de rug naar de muur van de woning te gaan staan. Marietje kreeg een bomscherf in haar buik. Een van de buurtgenoten heeft het zwaargewonde meisje in een kruiwagen gelegd en zo teruggebracht naar haar ouders. Daar is ze kort daarop overleden.

In het eerste huis woonde Gerrit van Empel. Zijn vrouw Drika van Tussenbroek en hun zoontje Adri kwamen ook om het leven.  
Terug naar de inhoud