Dhr. H.J. Post - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. H.J. Post

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Heukelum
Achternaam: Post
Voornamen: Hendrik Jan
Voorletters: H J
Beroep: Arts in Bergentheim/ lid verzet
Geboorteplaats: Heukelum
Geboortedatum: 18-04-1902
Overlijdensplaats: Apeldoorn-Woeste Hoeve
Overlijdensdatum: 08-03-1945
Gecremeerd op 11 januari 1946 in Velsen

De ouders van Henk waren rentmeester Hendrik Jan Post (1854-1919) uit Heukelum en Johanna Voorhorst (1860-1942) uit Olst. Ze kregen op de Torenstraat 124 samen de volgende kinderen:
  • Jan (* 1884)
  • Hendrika Gerarda (*1888)
  • Johan (*1890)
  • Geri Eva (*1892)
  • Jacoba Anne (1896-1896)
  • Jacob Anne (*1897)
  • Johanna Geertruida (*1899)
  • Henriëtte Jeane (1900-1910)
  • Hendrik Jan (*1902)
  • Pieter Goslink (*1905)

Hendrik Jan werd op 18 april 1902 geboren in Heukelum (gemeente Leerdam).

Hendrik Jan Post (bron foto: monument woestehoeve)

Hendrik Jan Post trouwde op 12 augustus 1931 in Heukelum met Huberta Kruijt (*1904) uit Heukelum. Ze trouwden in 1931 in Heukelum en ze kregen samen de volgende kinderen:
Hendrik Jan (*1933)
Bertje en Henny (*1942)
en één kind dat al snel overleed na de geboorte.

De familie Post woonde in het 'witte huis' aan de Kanaalweg-West in Bergentheim, precies tegenover de brug over het kanaal. Hendrik Jan was hier huisarts.

Prentbriefkaart Het 'witte huis' (Bron:collectie Hardenbergs Archief)

Dokter Post werd verbindingsman van het Inlichtingencentrum-Oost van de RVV (Raad van Verzet). Hij hielp en verzorgde piloten en onderduikers, ook als arts. Bij hem thuis werden bijeenkomsten van het verzet gehouden en met zijn auto vervoerde hij wapens en munitie. Alleen mensen die voor hun beroep een auto nodig hadden, mochten hun auto houden, de rest was door de Duitsers gevorderd.
Nadat een groot deel van de verzetsgroep was gearresteerd, werd hij verraden door een SS'er uit zijn eigen woonplaats. Op 9 februari 1945 werd dokter Post in zijn woning gearresteerd en naar de gevangenis in Almelo gebracht. Op 1 maart werd hij naar de gevangenis Kruisberg in Doetinchem overgebracht. Precies een week later, op 8  maart, stierf hij voor een vuurpeloton bij de Woeste Hoeve. Hij was één van de 117 slachtoffers die op die dag aldaar werden gefusilleerd als represaillemaatregel na de aanslag op SS-officier Hans Albin Rauter. Alle mannen die bij Woeste Hoeve gedood werden, waren uit gevangenissen in Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Assen, Doetinchem en Groningen gehaald. Omwonenden en voorbijgangers werden gedwongen stil te staan en langs het fietspad te lopen, waar de lichamen lagen, als afschrikwekkend voorbeeld.
Er stond een bordje bij: ‘Zoo doen wij met terroristen en saboteurs’. Enkele maanden later werd het vervangen door het bord dat hiernaast wordt getoond.

Dokter Post vond zijn laatste rustplaats in een massagraf.
  
Zijn weduwe liet op 11 mei deze tekst afdrukken in het Sallands Volksblad: "Met diepe droefheid geven wij kennis van het overlijden van onzen geliefden man en vader Hendrik Jan Post, in den ouderdom van 42 jaar. Hij werd op 8 maart te Apeldoorn door den vijand gefusilleerd. Bergentheim."
(Bron tekst uit: Van Heerenhuis tot Witte Turf van E. Wolbink)

Henk isop 11 januari 1946 in Velsen gecremeerd.
Na de oorlog verhuisde zijn weduwe weer naar Leerdam en woonde daar op Meent 2.

Bron: www.historischeprojecten.nl/ hardenberg                 

      
  
Terug naar de inhoud