Straatnamen oorlogsslachtoffers - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Straatnamen oorlogsslachtoffers

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Haaften
 
Uit: De Gelderlander van 23 januari 2011

Haaften eert tien oorlogsslachtoffers

HAAFTEN - Het heeft weliswaar bijna een mensenleven geduurd, maar de gemeente Neerijnen eert nu alsnog tien oorlogsslachtoffers met straatnamen in de nieuwbouwwijk Haaften-Noord. Het gaat om burger-oorlogsslachtoffers die destijds in Haaften woonden. Ze zijn allen omgekomen in 1944 of 1945.

Dankzij tips van nabestaanden is duidelijk geworden dat er niet negen maar tien Haaftense oorlogsslachtoffers zijn. De tiende was Teunis Gerrit van Horssen, die in 1944 op 42-jarige overleed tijdens een beschieting in Waardenburg. De meesten zijn overleden in Haaften, anderen stierven in Hengelo, Duitsland en Rusland.

Tijdens het onderzoek is duidelijk geworden dat twee namen (Christina Gerritdina Talens en Johannis Aldus) foutief zijn gespeld op een gedenksteen die in 2007 is aangebracht bij de oude begraafplaats de Engelenhof. In de nieuwe straatnamen zijn de namen correct vermeld maar op de gedenksteen is dat helaas niet meer aan te passen.

Uit aanvullend onderzoek is overigens gebleken dat tijdens de Tweede Wereldoorlog nog twee (oud-)inwoners van Haaften zijn omgekomen. Daarbij ging het om Henderik (moet zonder e, Red.)  Willem Nicolaas van Opijnen die op 27 februari 1942 op 26-jarige leeftijd als militair overleed aan boord van marineschip De Ruyter in de Javazee nabij het toenmalige Nederlands-Indië. Dat was in de strijd tegen de Japanners. En amper een maand voor de bevrijding overleed in Duitsland de toen 56-jarige Hendrik van Horssen, die werkzaam was bij de politie en lid van het verzet. Omdat beide laatstgenoemden geen burgerslachtoffers zijn staan ze niet op de lijst van namen waaruit de commissie straatnaamgeving heeft geput.

Het jongste Haaftense oorlogsslachtoffer was Metje Klop, die op 21 februari 1945 – amper 12 jaar oud – overleed in Haaften. Die dag, een van de zwartste in de historie van Haaften, werd een huis aan de Crobdijk getroffen door een afgedwaalde granaat. Zes mensen kwamen daarbij om.

De nieuwe Haaftense straatnamen zijn: Metjepad (vernoemd naar Metje Klop), Simon Christinusstraat (Simon Christinus Aldus), Pieterstraat (Pieter van Meteren), Dirkstraat (Dirk van der Linden), Christina Gerritdinastraat (Christina Gerritdina Talens), Stevenstraat (Steven Bambacht), Arendstraat (Arend Aldus), Adriaanstraat (Adriaan Klop), Johannisstraat (Johannis Aldus) en Teunis Gerritstraat (Teunis Gerrit van Horssen). Het Vredeplein completeert Haaften-Noord.
Terug naar de inhoud