A.P. de Zeeuw - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

A.P. de Zeeuw

Gemeente Culemborg > Gesn. NL-militairen in Culemborg
Achternaam: Zeeuw
Tussenvoegsels: de
Voornamen: Adriaan Pieter
Voorletters: A.P. Rang: Dpl. sold.    
Mil. onderdeel: Tr. Det. Staf III L.K.         
Geboorteplaats: Terneuzen
Geboortedatum: 01-02-1911
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 11-05-1940
Begraafplaats: Militair Ereveld te Rhenen
Gemeente: Rhenen
Provincie: Utrecht
Vak: 14
Rij: 20

Algemene gegevens en foto van het graf zijn afkomstig van www.ogs.nl

Adriaans ouders waren de uit Terneuzen afkomstige letterzetter Adriaan de Zeeuw (1877-1950) en Bastiana Cornelia van Wijck (1882-1963). Ze trouwden op 17 december 1908 in Terneuzen en kregen samen twee kinderen:
Adriaan Pieter (1911-1940)
Pieter Dirk (1918-1999)

Adriaan was in mei 1940 gelegerd in Culemborg. Zijn veldpostpeloton bestond uit 13 militairen.


Veldpost   Culemborg, met 2e linksachter Piet Vermeeren.  Adriaan zit op de 2e   rij.

In de memoires van een collega van Adriaan, soldaat Vermeeren, over de mobilisatie en de daarop volgende oorlogsjaren, komt de volgende passage voor over de toedracht van de dood van Adriaan:
"Op de morgen van de 10e mei toen het bericht van de invasie binnenkwam trok het 2e regiment Infanterie zich terug richting ’s Hertogenbosch. Te Culemborg werd geslapen tussen de postzakken in het gebouw van de katholieke werkliedenvereniging. ("De Werkman" in de Zandstraat, red)
De volgende morgen 11 mei, werden we om 04.00 uur wreed gewekt toen we onder beschieting kwamen te liggen van de Duitsers. De moeder van Toontje (1 van mijn 13 kompanen, die in Culemborg woonde) had ontbijt klaar gemaakt. Adriaan de Zeeuw wou echter niet mee gaan eten. De beschietingen die morgen had hem verstijfd van angst. “Laat mij nou maar hier, wij komen toch niet meer thuis,” riep hij herhaaldelijk van angst. Uiteindelijk liep hij met mij vanuit het werkliedengebouw mee naar buiten waar de anderen al op ons stonden te wachten. Ik liep naast Adriaan toen plotseling een Stuka uit het niets aanviel en een salvo dum-dum kogels afvuurde. Adriaan werd letterlijk onthoofd!"

Adriaan de Zeeuw behoorde, samen met soldaat Piet Vermeeren uit Sevenum, tot een veldpost die oorspronkelijk was gevestigd in een weiland bij de boerderij van de latere minister van landbouw Gerrit Braks te Odiliapeel. Hiernaast nog een foto waar 12 van de 13 militairen op staan. Vanuit Culemborg verliep de terugtocht van deze veldpost via Meerkerk en Weverwijk, alwaar zij op een hooizolder sliepen en in de morgen van de 15e mei krijgsgevangen werden gemaakt. Na hun gevangenname is Piet Vermeeren gevlucht. Via de veerpont van Tuil naar Zaltbommel, wist hij bij zijn inkwartieradres te komen in Den Bosch. Daar kon hij zijn burgerkloffie aantrekken en verder te voet naar Sevenum komen. De gehele groep werd door de Duitsers op 28 mei vrijgelaten en allen kwamen behouden thuis.

begr. 11-5-1940 Culemborg bij de brug militair graf
herb. 28-6-1940 Terneuzen Zuider BP algemeen graf
herb. 6-11-1963 Terneuzen Zuider BP.

Met dank aan Frans Vermeeren uit Sevenum en Adrie de Zeeuw
Terug naar de inhoud