Dhr. J.J. van Empel - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. J.J. van Empel

Gemeente Culemborg > Buiten de slachtofferslijst
Onderstaand slachtoffer was van  geboorte geen Culemborger, maar woonde er lange tijd wel met zijn gezin:

Achternaam: van Empel
Voornamen: Johannes Jeremias
Voorletters: J.J.
Geboorteplaats: Geldermalsen
Geboortedatum: 03-03-1872
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 12-05-1940
Begraafplaats: Achterweg Culemborg, graf geruimd
Lag oorspronkelijk begraven in huurgraf nr. 575 zonder steen op de Oude begraafplaats samen met mevr. C de Kruijff
In zijn werkzame leven was Johan van Empel lange tijd politieman in Suriname. Na zijn pensionering op 50-jarige leeftijd, in augustus 1922, verhuisde hij met zijn Surinaamse vrouw Louisa Wilna (geboren in 1880 en dochter van plantageslavin Mariane) en zijn vijf dochters Wilhelmina (1904), Louisa (1906), Mathilda (1913), Dirkje (1917), Adriana (1921) naar Culemborg. Hier werd in 1923 nog een zoontje Cornelis geboren, maar helaas overleed het kind al na vier weken. Het gezin woonde toen achtereenvolgens op de Westerwal 39, Binnenmolenstraat 46 en tenslotte op de 1e Triostraat 19. In 1926 overleed zijn vrouw Louisa. Zijn dochter Adriana was toen pas 5 jaar. In 1929 verhuisde zijn dochter Louisa na haar huwelijk naar Bergen op Zoom. Vijf jaar later nam zij Adriana in huis. In september 1939 verhuisde Johan ook naar de Koepelstraat 24 in Bergen op Zoom.


Volgens deze gegevens was Johan 163 cm. lang, had donkerblond haar en was snordragend, had bruine ogen en een normale neus....
Triowijk (de"Voorrij") met rechts de Paardengracht

Johan was op familievisite op de 1e Triostraat, toen het noodlot toesloeg. Op zondagmiddag 12 mei 1940 werden tijdens beschietingen door Duitse vliegtuigen van de Gispenfabriek en de spoorlijn in de Triowijk te Culemborg twee personen dodelijk getroffen. De 68-jarige heer Van Empel liep samen met zijn schoonzoon langs de gracht aan de Triosingel toen plotseling de kogels insloegen. Zijn schoonzoon sprong meteen achter een heg en was ongedeerd, maar de gepensioneerde politieagent vond daarbij de dood. De stoffelijke overschotten van Johannes Jeremias van Empel en een ander slachtoffer, mevr. C. de Kruijff-van Ingen, werden samen met nog een andere, op een natuurlijke manier overleden, Culemborgse per vrachtauto vanuit het Algemene ziekenhuis overgebracht naar de NH-begraafplaats aan de Achterweg.  Aangezien ook deze plaats in de vuurlinie lag, werd besloten pas 's avonds de ceremonie te hervatten. Vanwege het gevaar voor bombardementen en de optredende duisternis, werden alledrie de personen in hetzelfde graf begraven. Het graf met nummer 575 is inmiddels geruimd.

Johan van Empel met zijn dochter nabij de Binnenpoort in 1935
Terug naar de inhoud