Dhr. T.K. Wortman uit Geldermalsen - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. T.K. Wortman uit Geldermalsen

Gemeente West Betuwe > Buiten de slachtofferslijst > Geldermalsen
Achternaam:  Wortman 
Voornamen:  Teunis Klaas 
Voorletters:  T.K. 
Beroep: OWM Marechaussee, lid verzet 
Geboorteplaats:   Geldermalsen 
Geboortedatum 27-11-1911 
Overlijdensplaats:  Overveen, duinen 
Overlijdensdatum :06-06-1944 
Categorie  Burger, Verzet
Begraafplaats:  Erebegraafplaats Bloemendaal te Overveen
Gemeente: Bloemendaal 
Provincie: Noord-Holland  Vak: 23
De ouders van Klaas waren de Zwolse evangelist  en kapper Gerhardus Wortman (*1885) en Janke Mook (*1884-1918) uit Beesterzwaag. Zij trouwden op 9 februari 1911 in Opsterland en verhuisden een maand later naar Geldermalsen B 99. Hier kregen ze samen twee zoons: 
  • Teunis Klaas (1911-1944)
  • Klaas Johannes (*1914). 

In oktober 1916 vertrekt het gezin weer naar Beesterzwaag. Na het overlijden van zijn vrouw hertrouwt Gerhardus in 1919 met Hillegien Santing.

Teus trouwde midden jaren dertig met Anna van Egdom.
Teus Wortman (‘Dirk’) was sinds oktober 1933 als opperwachtmeester werkzaam bij het Wapen der Koninklijke Marechaussee in Neede. Na de capitulatie in mei 1940 sloot hij zich aan bij de OD en werd hij één van de leidende figuren van het politieverzet in de Gelderse Achterhoek. In dit verband reisde hij veel en probeerde hij overal contacten te leggen. In 1943 raakte hij in het kader van de LO betrokken bij de hulp aan onderduikers en werd hij medewerker/contactman van de KP van C. Ruizendaal (‘Zwarte Kees’) uit Aalten. Wortman waarschuwde als marechaussee voor razzia’s op onderduikers, verleende medewerking aan de overvallen op de distributiekantoren in Neede en Borculo en hield zich bezig met het verkrijgen en vervoeren van wapens. Als gevolg van het verraad van provocateur W. Markus vond op de avond van 20 april 1944 rond 21.00 uur een inval door de Sicherheitspolizei (Sipo) plaats in Wortmans woning – in de marechaussee-kazerne aan de Haaksbergseweg – in Neede. Wortman, die op een verzetsvergadering bij J.W. Hageman in Eibergen was, kon niet worden gewaarschuwd. Teruglopend naar huis werd hij gearresteerd en overgebracht naar kamp Vught. Na in ’s-Hertogenbosch ter dood te zijn veroordeeld, werd hij op 6 juni 1944 samen met onder meer Hageman gefusilleerd in de duinen bij Overveen (Bloemendaal).
Bron: www.overveen.nl
Terug naar de inhoud