Hr. G. Quint - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Hr. G. Quint

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers > Maurik
Achternaam: Quint
Voornamen: Gerardus Gosinus
Voorletters: G.G.
Beroep: Landarbeider
Geboorteplaats: Lienden
Geboortedatum: 25-06-1913
Overlijdensplaats: Echteld
Overlijdensdatum: 25-03-1945
Begraafplaats: Algemene begraafplaats in Maurik
Gemeente: Buren 
Provincie: Gelderland
   
Geert Quint was getrouwd met Dirkje van Ledden en samen hadden ze drie kinderen:
  • Hendrika Maria  (1938),
  • Wilhelmina Johanna (1941),
  • Adrie Elisabeth (1943)
Hij  overleed op 25 maart 1945 om 12.30 uur in Echteld aan de gevolgen van een geallieerde beschieting vanuit Wamel  en Leeuwen, waar hij schuttersputjes moest graven voor de Duitsers in de uiterwaarden van de Waal. Een van de granaten ontplofte  in de tuin van een huis, waar hij zolang verbleef.
Geert woonde in die periode, vanwege persoonlijke omstandigheden, bij de familie Gerritsen aan de Rijnbandijk bij  de oude oven in  Maurik.
 
In het archief van Tiel vond de webmaster nog een anoniem dagboek van een vrouw uit Echteld. Zij schreef (ongecorrigeerd) op 25 maart 1945 het volgende:
"Zondag 25 maart. Nachts veel schieten. Vanmorgen vielen er drie V1 hier vlak bij. Ramen dreunen, het is zoo griezelig. Het weer iets minder. De kerk in IJzendoorn het geheele dak er af, kijk zoo door de kerk  heen. Overal vallen er veel granaten. Westervoort moet ook Engels zijn, Deventer  ook heel erg gebomberdeerd. H.M. in Brabant geweest. Wanneer zal zij eens weer in ons eigen land zijn, voorgoed, al zal het dan ook wel weer wat zijn, nu is  het ook niets. Van middag twaalf uur vreeselijk geweest in Echteld. Bij Sitters, die zelf in Zuid- Holland is, daar zaten bij hem menschen in huis, alle buiten,  er kwam een granaat en trof zes menschen, alle dood, J. van Beem met vrouw en kind, Van Dijk de kapper uit Tiel, zijn vrouw zit in Rijswijk met drie kinderen, Van Vlaanderen en Quint. Van Beem een  tweeling bleef er over, die waren in huis en nog meer. De menschen vluchte er ook uit, vreeselijk was het. Avonds in de richting Echteld hevige branden. Heb zelf nog buiten gezeten. Je rilt ervan, zoo als ze overal schieten. Jufr. Laponder met haar Man, kind laten doopen in Zoelen. Dik en Sjaan ook naar de  kerk. De Jufr. keurig netjes."
Terug naar de inhoud