Aangespoeld in Haaften jan. 1945 - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Aangespoeld in Haaften jan. 1945

Gemeente West Betuwe > Gesn. Geallieerde militairen > Gesn. Britten en Nieuw-Zeelanders
Achternaam: Barham
Voornamen: Sidney Cyril
Voorletters: S C
Rang: sappeur
Onderdeel: Royal Engineers 91 Field Coy
Geboorteplaats: St. Leonard's-on-Sea (Sussex)
Geboortedatum: 1908
Overlijdensplaats: Deest
Overlijdensdatum: 01-01-1945
Begraafplaats: Oude begraafplaats
Gemeente: Haaften
Nummer: 1


Bron graffoto: R. van de Velde
Zijn ouders waren Edward and Maude Barham uit St. Leonard's-on-Sea, Sussex. Sidney was getrouwd met Annie Caroline Barham en had een dochtertje Ada. Ze woonden in Bexhill on Sea, East Sussex.
Edward had als taak bij de genie om bruggen en wegen te repareren en het leggen en opruimen van mijnen.
Op maandag l januari 1945 deed zich op de Waal tegenover Deest een ongeval voor dat meer in relatie stond tot het oorlogsgebeuren. Het was die morgen helder weer en het had flink gevroren. Op die morgen ging een van de laatste grote Duitse luchtaanvallen van start. De 'Operation Bodenplatte' zoals deze aanval genoemd werd, was gericht tegen de geallieerde luchtmacht die gestationeerd was op verschillende vliegvelden in zuid Nederland en België.
Honderden Duitse vliegtuigen stegen die morgen rond 08.00 uur op van vliegvelden in het nog bezette Nederland en vlogen op een hoogte van ± 200 meter naar het zuiden om zo de geallieerden op die eerste januari te verrassen.
Op de Waal bij Deest vond op dat moment een inspectie plaats van de drijvende versperring die daar bij de scheepswerf dwars door de Waal lag voor de beveiliging van de waalbruggen bij Nijmegen. Dit om te voorkomen dat de Duitsers boten e.d. de bruggen vanuit het Westen aan te vallen.
Deze versperring bestond uit een reeks bolvormige drijvers met daaraan vast een netwerk van staaldraden. De inspectie werd uitgevoerd door een zestal Engelse militairen van de 91rst Field Compagnie, Royal Engineers. Ze waren met een boot de Waal toen onverwacht enkele van de eerder genoemde Duitse vliegtuigen zéér laag overvlogen. De Engelsen schrokken hier hevig van en doken weg in de boot, omdat ze dachten dat zij aangevallen werden. Door de onbeheerste beweging sloeg de boot om en de gehele bemanning kwam in het ijskoude water terecht! Daar hadden ze mede door hun zware kleding geen enkele kans! Een van de mannen heeft zich nog vastgegrepen aan de versperring en om hulp geroepen. Maar voordat men bij hem was, was ook hij door de kou bevangen en onder water verdwenen! Een triest begin van een nieuw jaar. De omgekomen militairen waren:

Sappeur S.C. Barham, begraven in Haaften
Sappeur D. Gilchrist, nog steeds vermist
Sappeur J. C. Loughlin, begraven in Bergen op Zoom (tombe in Wamel)
Sappeur N. Parker, begraven in Nijmegen, Jonkerbosch (veldgraf in Nijmegen)

Uit: Tweestromenland nr. 79 in 1994, C.P.J. van Kouwen-  December 1944/ 1 januari 1945: Een ongelukkige jaarwisseling

Op het oorlogsmonument in Hastings wordt S.C. Barham ook gememoreerd:


Foto's: Nick
Terug naar de inhoud