Hr. J.J.A. van Elst - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Hr. J.J.A. van Elst

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers > Lienden
Achternaam: Elst
Tussenvoegsel: van
Voornamen: Johan Jan Antonie
Voorletters: J.J.A.
Beroep: landbouwer
Geboorteplaats: Lienden
Geboortedatum: 26-12-1907
Overlijdensplaats: Lienden
Overlijdensdatum: 14-09-1944
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats te   Kesteren
Gemeente: Kesteren
Provincie: Gelderland


De ouders van de ongehuwde Johan waren de uit Kesteren afkomstige landbouwer Jacob van Elst en de  Liendense Margaretha van Brenk. Ze hadden vijf kinderen: Dirk (1902), Johanna  (1903), Maria, "Rie"(1905), Margaretha,"Grietje" (1906) en Johan "Jan" (1907)

Het gezin woonde op de De Marsch 50 (nu Hogeweg 12) in Lienden. Hier had Jacob een appel/kersenboomgaard en bouwland.
Johan was de jongste van het gezin en vrijgezel. Hij was een vrolijke jongen  die hield van schaatsen (het zgn. "zwieren"), jagen en paardrijden. In 1937  overleed zijn moeder en nam Rie de huishoudelijke taken van haar moeder over.

Op 15 september 1944 kwamen enkele Duitse soldaten en SS'ers op het erf, op zoek naar eten. Op een gegeven moment liepen ze, zonder iets te vragen, achter enkele ganzen aan. Johan kwam op de herrie af en stond in de deuropening  van de deel toen hij riep dat ze voor de soldaten nog wel ganzeneieren hadden. Die reageerden door meteen op hem te schieten. Johan werd geraakt bij zijn slaap en werd zwaargewond door zijn broer en zussen het bakhuis ingedragen. Dirk ging meteen om hulp vragen bij de fam. Van Elst op de Lee. Hij zwom hiervoor door sloten en rende door boomgaarden. Toen de hulp arriveerde bleek Jan al aan zijn verwondingen te zijn overleden.
Op de dag van zijn begrafenis moest de stoet tot tweemaal in de droge sloot dekking zoeken vanwege overvliegende geallieerde vliegtuigen.
Terug naar de inhoud