Gesn. Duitsers in Tuil - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Gesn. Duitsers in Tuil

Gemeente West Betuwe > Gesneuvelde Duitse militairen
Het opgeknapte huis van familie Satter in Tuil anno 1960 (Bron: T. Bambacht)

Door een munitie-explosie in een schuur achter de boerderij van de familie Satter in Tuil, werden drie burgers gedood, maar ook vier Duitse soldaten.
‘s Morgensvroeg op 6 februari 1945 kwamen Duitse soldaten het erf oprijden met een vrachtwagen. Zij wilden de munitie, die in het washok van de boerderij was opgeslagen, weer opladen om ze ergens anders weer onder te brengen. Alle omwonenden waren opgelucht dat de munitie weer weg zou worden gehaald in verband met het gevaar.

MoederSatter had de was al gedaan en wilde dat vanwege het mooie weer in de tuin ophangen. Juist toen ze met een doek de waslijnen schoonmaakte, hoorde toen ze een vreemde tik. Ze schrok, omdat ze wist dat de soldaten bezig waren met het verplaatsen van de munitie. Op hetzelfde moment kwam er een enorme grote klap en zag ze het washok en het achterhuis de lucht in vliegen. Het was een enorme ravage om haar heen en alles was in een klap verdwenen. Haar wasmand en de waslijn waren er niet meer, maar wonder boven wonder had ze geen schrammetje opgelopen. Haar man die vlakbij haar aan het spitten was, was ernstig verwond en lag bloedend op de grond. Een van zijn ogen was verdwenen. Er was een stuk van zijn oor af en verder bloedde hij op veel plaatsen.
Hun dochtertje Reijertje had juist de afwas gedaan en wilde vanuit de keuken van het voorhuis naar buiten lopen en is door de enorme klap en luchtdruk ter plekke overleden.  
In de keuken zat de 86-jarige 'oma Satter' (Weduwe Adriana Mereke van de Werken, red.) en zij was op de kachel gevallen, waardoor ze veel brandwonden opliep. Ze is ‘s middags nog zwaargewond naar het ziekenhuis in Zaltbommel vervoerd en onderweg overleden.
Buiten was het 8-jarige evacueetje van de buren, Jannie de Jongh, door rondvliegende scherven getroffen en ook op slag gedood.

Vier Duitse soldaten kwamen ook bij de explosie om het leven. Het was voor de buurtgenoten een verschrikkelijk aanblik, omdat hun lichamen uit elkaar waren gereten en her en der stukken op het erf in de bomen, bewegwijzering e.d. terecht waren gekomen.

Deze soldaten behoorden allen tot de Duitse luchtdoelbatterij (Flak) van Haaften en hadden de volgende namen:

 • Wm. Heinrich Grosse strangmann (geb. 24 maart 1917 in Neuenkirchen) Blok R, rij 11, graf 274
  Heeres Flak.Abt.291

 • Obergefr. Kurt Isensee (geb. 22 juni 1912) Blok R, rij 11, graf 274
  772-3/Kf.Ers.Abt.4

 • Gefr. Antonius Koch (geb. 19 juni 1923) Blok R, rij 11, graf 274
  Heeres Flak.Abt.291

 • Gefr. Wilhelm Limper (geb. 1 juli 1900) Blok R, rij 11, graf 274
  Heeres Flak.Abt.291

  Ze werden eerst in een gezamenlijk graf begraven in Zaltbommel en na de oorlog overgebracht naar de Duitse Erebegraafplaats in Ysselsteyn.
Terug naar de inhoud