Dhr. A. van Empel - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. A. van Empel

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Est
Achternaam: Empel
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Adriaan
Voorletters: A
Beroep:
Geboorteplaats: Varik
Geboortedatum:  28-06-1937
Overlijdensplaats: Est en Opijnen
Overlijdensdatum: 17-09-1944
Begraafplaats: Gemeentelijke Begraafplaats
Gemeente: Est
Provincie:
Land:
Vak:
Rij:
Nummer:
Kleine Adri met zijn ouders

De ouders van Adriaan waren steenfabriekarbeider Gerrit Marinus van Empel (*1915) en Hendrika "Drika" Petronella van Tussenbroek (1918-1944) beiden uit Est. Zij trouwden in 1936 en kregen samen een zoon: Adriaan "Adri" van Empel (1937-1944). Het gezin verhuisde in januari 1939 naar Est.


Boerderij Bergakker (Bron for: R. van de Velde)

Bij familie De Wolf van boerderij Bergakker, op het land aan de Meterse Markt in Est, stond vanaf 6 september 1944 zwaar Duitse luchtafweergeschut opgesteld. De opslag van de munitie daarvoor was onder één van hun hooibergen en de veldkeuken was ondergebracht in de vloedschuur van deze boerderij. De manschappen sliepen in tenten in de nabijgelegen boomgaard. Het geschut stond grofweg tussen de kerktoren van Est en die van Meteren. Het was een grote stelling bestaande uit vijf stukken zwaar geschut, omringd door lichter geschut en aan de buitenzijde mitrailleurs. Daarmee kon op bommenwerpers en vliegtuigen geschoten worden en ook de brug van Zaltbommel lag nog binnen bereik. Eén stuk geschut werd geplaatst op wat nu het bedrijventerrein Hondsgemet heet. De commandopost van de Duitsers was gevestigd in de boerderij van de familie De Fokkert.
Daar de luchtlanding bij Arnhem was begonnen, stond dit geschut de overtrekkende luchtlandingstroepen in de weg. Op zondagmorgen 17 september 1944 om elf uur werd het zgn. Estse broek, aan de zuidzijde van het dorp, door zes B-17's van de 34th Bomb Group met 157 scherfbommen bestookt. De aanval was bedoeld om het Duitse luchtafweergeschut uit te schakelen en waarschijnlijk is door een zeer pijnlijke vergissing van de piloten en/of de legerleiding de kerktoren van Opijnen verwisseld met die van Meteren. De meeste bommen kwamen terecht in het open veld, waardoor veel vee getroffen werd. Helaas kwamen er ook enkele terecht op drie huisjes die net voorbij het kerkhof aan de Esterweg, richting Opijnen, stonden.  


Het huisje van fam. Van Empel aan de Esterweg (Bron foto: C. Jonkers-Van Weelden)

In het eerste huis woonde Gerrit van Empel. Zijn vrouw Drika van Tussenbroek en hun zoontje Adri kwamen ook bij dit bombardement om het leven.  

Een taxateur van de gemeente Est en Opijnen maakte een maand later de balans op:

Vernield zijn:
twee heerencostuums, twee werkjassen, een overjas, een regenjas, drie werkbroeken,  twee overalls, vier paar sokken, twee stel heerenondergoed, een mantelpak, vijf jurken, twee mantels, drie paar dameskousen, twee stel damesondergoed, drie jongensoverjasjes, vijf paar jon­genskousen, vier jongensbroekjes, een jongenspakje, drie stel jongensondergoed, een dames regenjas, twee paar damesschoenen ,twee spiegels, een kast, een tafel, een vloerkleed, drie stoelen, vijf stuks schilderijen en portretten, een theepot, twaalf kopjes, twee suiker­potten, twee petroleumlampen, een tweepersoonsledikant niet bed en dekens, een klok, drie vazen, een waschbak, drie snel gordijnen, drie stel overgordijnen, twee bloemtafeltjes, een tafelkleed, een geit, een schop, acht borden en vier potten met inmaak.

Beschadigd zijn:
Vier stoelen, een kachel, een tafel, een vloerkleed, een klein kastje, een waschbak, twee emmers en een nest schalen, een en ander totaal geschat op f 930,-

In het middelste huisje woonde weduwe C. Dordmond met een inwonende dochter. Haar andere dochter Dien, die iets verderop woonde, merkte op die bewuste morgen dat het Duitse luchtafweer heel actief was en er heel veel luchtverkeer was. Het leek haar en haar man Barend een goed idee om hun twee kinderen naar oma te sturen. Hand in hand liep Wilhelmina met haar jongere zusje Marietje daar naartoe. Ze waren nauwelijks daar of de hel brak los en de grootouders gaven de kinderen het advies om met de rug naar de muur van de woning te gaan staan. Marietje kreeg een bomscherf in haar buik. Een van de buurtgenoten heeft het zwaargewonde meisje in een kruiwagen gelegd en zo teruggebracht naar haar ouders. Daar is ze kort daarop overleden.

In het laatste huisje vanaf Est gezien, woonde op Esterweg B10 Dirk van Weelden met zijn gezin. Hij werd zwaargewond bij de aanval en zijn vrouw Marie Sloot en hun zoontje Aart verloren het leven.

Terug naar de inhoud