Dhr. C. van Holthe - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. C. van Holthe

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Buurmalsen
Achternaam: tot Echten van Holthe
Voornamen: Christiaan
Voorletters C.
Titel: Jhr.Ir.
Beroep: Electro techn. ingenieur, lid verzet
Geboorteplaats: Den Haag
Geboortedatum: 19-12-1903
Overlijdensplaats: Ravensbrück
Overlijdensdatum: 17-04-1945
Overlijdensplaats: Conc. kamp Ravensbrück te Ravensbrück
Gemeente: Ravensbrück
Land: Duitsland
Gedenkboek: 2
De ouders van Christiaan waren de uit Maarsseveen afkomstige Edzard Willem tot Echten van Holthe (1872- Vierhouten 1945) en Jeanette Maria Leonora Noordendorp (1879-1964). Ze trouwden op 20 februari 1902 in Den Haag en kregen samen op 19 december 1903 een zoon: Jonkheer Christiaan.
Christiaan was een oud-leerling van het Wagenings Lyceum en volgde daarna een opleiding tot Electrotechnisch ingenieur.

Christiaan trouwde op 11 juni 1929  in Zeist met de Arnhemse Barones Wilhelmina Jacoba van Tuijll van Serooskerken (1903-1982) en kreeg bij haar drie kinderen:
Jhr. Edzard Willem (Treebeek 1930-1995), trouwde in 1959 in Peize (Dr.) met mevr. Henkemans. berent
Jhv. Albertine "Tiny" Marie (Treebeek 1932- 2023), getrouwd met Hendrik Gerhard Kronenberg (1925-2005)
Jhr. Berent Christiaan (*Heerlen 1936-1960), die in Delft overleed en in Bilthoven is begraven met zijn oma op begraafplaats Den en Rust.Tot 1939 was Christiaan elektrotechnisch ingenieur bij de Emma en Wilhelmina mijnen in Zuid-Limburg.
Daarna werd hij fabrieksdirecteur van de elektrische apparatenfabriek Fa. Wijk en Visser in Geldermalsen. Eén van de drie grootste werkgevers in die tijd in Geldermalsen.
Tijdens de oorlog woonde hij
met zijn gezin op de herenboerderij Keizershof in Buurmalsen. Als reserve-eerste-luitenant der bereden artillerie (de zgn.`Gele Rijders') was het haast vanzelfsprekend dat Van Holthe kort na de wapenstilstand in 1940, één van de eerste leden van de Ordedienst (O.D.) werd en in 1944 zelfs districtscommandant hiervan. Deze Ordedienst was een landelijke, op militaire leest geschoeide, verzetsorganisatie. Hij verrichtte ook werkzaamheden voor de Inlichtingendienst en voor de grondorganisatie, die verantwoordelijkheid droeg voor de verzorging van Britse para's.
Het woonhuis van Van Holthe bood tijdens de laatste oorlogsmaanden onderdak aan evacués, onderduikers en Duitse militairen. Een bekend onderduiker aldaar was de Tielse burgemeester N.F. Cambier van Nooten.
Op 22 november 1944 zou er een vergadering zijn van het Gewestelijk Commando van Utrecht m.b.t. de oprichting en organisatie van de Binnenlandse Strijdkrachten. KP-leider Johannes van Zanten en commandant van de OD Christiaan tot Echten van Holthe werden daarvoor bij Culemborg door verzetsman Bernard Veen over de Lek gebracht.
Via een aanloopadres in Utrecht zijn ze naar de vergaderplaats gegaan: de Kamer van Koophandel aldaar. De SD Apeldoorn was hiervan op de hoogte.
Het was min of meer een toevalstreffer: een koerierster van het verzet was in hun handen gevallen en tussen haar spullen vonden ze een papiertje met een adres en een tijdstip in Utrecht. Dit aanloopadres was op de Witte Vrouwensingel, vlakbij de Kamer van Koophandel. De verzetsmensen die naar de vergadering kwamen, bleken zich eerst bij dit adres te melden. De SD is er gaan posten en hebben rustig gewacht tot er een man of elf bij de KvK naar binnen waren gegaan. Daarna volgde de inval van de SD in het gebouw. Negen van de elf verzetsmensen, onder wie Christiaan, vluchtten de kelder in en zaten als ratten in de val. Twee man ontsnapten door naar zolder te vluchten. De gevangenen werden vervolgens overgebracht naar de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Van Zanten werd daar vermoord. Van Holthe werd vanuit Apeldoorn naar kamp Amersfoort overgebracht en van daaruit naar het gevreesde kamp Neuengamme bij Hamburg.

Half april 1945 werd Christiaan vanuit Neuengamme op transport gesteld met als bestemming Ravensbruck, maar de wagon waarin hij werd vervoerd is nooit zover gekomen. De wagon is in de omgeving van Neuengamme afgerangeerd en de gevangenen in de wagon zijn voor het merendeel ten gevolge van uitputting op 17 april 1945 overleden. Dit is bekend uit de getuigenis van een medegevangene die Christiaan kende. De overlijdensplaats, alhoewel officieel als zodanig door het Rode Kruis vastgesteld, is dus geen Ravensbrück.

Overlijdensadvertentie  in CC juni 1945


 
Met dank aan Victor Laurentius
Terug naar de inhoud