Dhr. T.G. van Horssen - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. T.G. van Horssen

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Haaften
Achternaam: Horssen
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Teunis Gerrit
Voorletters: T G
Beroep:
Geboorteplaats: Waardenburg
Geboortedatum: 15-09-1902
Overlijdensplaats: Waardenburg
Overlijdensdatum:
17-09-1944
Begraafplaats: Oude begraafplaats Engelenhof
Gemeente: Haaften
Vak: F
Nummer: 130
De ouders van Teunis waren Matthijs van Horssen (1864-1944) en Gerritje van Gessel (*1867). Ze kregen samen negen kinderen w.o Teunis op 15 september 1902.

v.l.n.r. Thijs, Catrinus, Jan, Gerrit op hun lagere school in Haaften in de oorlogsjaren (foto R. van Horssen-de Fockert)

Teunis trouwde op 9 juni 1932 met Anna van Steenis (1909-2001) en ze kregen samen op het Dreefeinde 38 in Haaften de volgende kinderen:
  • Matthijs "Thijs" (*1933), trouwde met Corrie Cozijn
  • Jan Lucas (*1935), trouwde met Adriana van de Werken
  • Gerrit (*1937), trouwde met Rie de Fockert
  • Catrinus (*1939), trouwde met Ank Welmers


Dreefeinde A249 in Haaften (foto T. van Horssen)

Teunis van Horssen (foto R. van Horssen-de Fockert)

Teunis moest op zondag 17 september 1944 van de Duitsers schuttersputjes en loopgraven graven, maar vanwege de zondagrust had hij zich daar aan onttrokken. In plaats daarvan ging hij met zijn 11-jarige oudste zoontje Thijs via binnenweggetjes naar Tuil toe, waar zijn broer Hannes woonde en waar op dat moment ook zijn ouders Matthijs en Gerritje op bezoek waren. Later die dag gingen Matthijs, Teunis en Thijs naar Waardenburg.
Geheel onverwachts vielen Engelse jagers het Duits Luchtafweergeschut bij de Waalbrug aan en zaten ze opeens midden in de vuurlinie. Ze wisten snel dekking te zoeken in een nabij een woning staande schuur, waarin zich ook al twee Duitse militairen schuilhielden. De kogels en granaten raakten ook deze schuur. Teunis ging bovenop zijn zoon Thijs liggen en dat was de redding voor zijn zoon, want hij was de enige die dit drama overleefde.

Op nevenstaande plaquette die aan het hek van de oude Begraafplaats in Haaften is vastgemaakt, worden (niet alle!) oorlogsslachtoffers uit het dorp gememoreerd. De voornaam van Johannis Aldus is per abuis met een e geschreven: Johannes. Ook de voornaam van Christina is foutief geschreven, de letter h ontbreekt: Cristina.

Terug naar de inhoud