Crash Asperen juli 1943 - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Crash Asperen juli 1943

Gemeente West Betuwe > Gesn. Geallieerde militairen > Gesn. Britten en Nieuw-Zeelanders
Achternaam: Martin
Voornamen: Robert Milton
Voorletters: R M
Rang: Staffs sergeant
Unit: 92nd Bomber group, heavy
Functie: Staartschutter
Servicnr.: 31172137
Geboorteplaats: Providence County in Rhode Island
Geboortejaar: 1920
Overlijdensplaats: Herwijnen
Overlijdensdatum:
28-07-1943
Begraafplaats: American War Cemetery Ardennes
Gemeente:
Land: België
Vak: D
Rij: 11
Nummer: 12

Hij kwam voor zijn dienstplicht op in Providence op 24 juli 1942.
Zijn ouders waren: Francis H. Martin en Ethel M. Chase. Zij kregen nog vijf kinderen: Myron, Harold, Doris, Mildred en John.


Achternaam: Algeo
Voornamen: Jerre
Voorletters: J
Servicenr.: 37224874
Rang: Staff sergeant
Functie: Linkerstaartschutter
Geboorteplaats: Golden City, Barton County, Missouri
Geboortedatum: 14-04-1909
Overlijdensplaats: Herwijnen
Overlijdensdatum: 28-07-1943
Begraafplaats: American War Cemetery
Gemeente: Margraten
Land: Nederland
Vak: H
Rij: 8
Nummer: 12

Zijn ouders waren George S. Algeo en Nina McCracken. Ze kregen samen nog vier kinderen: Ann, June, Icae, Earl.
Jerre was getrouwd met Glady Cole.


B-17 'Vliegend Fort'. (Bron: Americanairmuseum.com)

Op 28 juli 1943 kreeg het 407th Bomber Squadron van de Unit 92nd Bomber group H (=heavy) opdracht de Fieseler Flugzeugbau fabrieken in Kassel te bombarderen. Op de terugweg werd een formatie  B-17F bommenwerpers "Viegende Forten" aangevallen door vijf Duitse Focke-Wulf jachtvliegtuigen en raakte de B17 nr. 42-3116 boven Asperen zwaar beschadigd.
Daarop moest de 10-koppige bemanning het vliegtuig verlaten.Toen piloot Harold Porter maar zes andere bemanningsleden telde die het vliegtuig wilde verlaten, heeft hij persoonlijk de drie ontbrekenden geroepen om hen te volgen. Ondertussen was het vliegtuig al bijna bij Gorinchem en werd het nog steeds door Duitse jagers aangevallen. Bij deze aanval werd de linkerzijschutter Jerre Algeo dodelijk gewond. De andere twee mannen achterblivers die uit  de B-17 sprongen, kwamen in de buurt van Hoogblokland terecht.
Toen de bommenwerper brandend neerstortte in de polders tussen Gorinchem en Hoogblokland was alleen alleen het lichaam van Jerre Algeo nog aan boord. Zijn lichaam werd geborgen en werd in Schelluinen begraven en na de oorlog herbegraven op de Amerikaanse bergaafplaats te Margraten in Limburg.

Boordwerktuigkundige Stephen Maksin en co-piloot Louis Peysen kwamen met hun parachute terecht achter Fort Asperen en werden meteen gearresteerd door de Duitsers.
Staartschutter Robert Martin was als laatste uit het vliegtuig gesprongen en zijn parachute werd waarschijnlijk zwaar beschadigd door de kogels van de Duitse jagers. Hij viel te pletter in een weiland bij Fort Nieuwe Steeg. Zijn lichaam werd eerst naar het lijkenhuisje in Asperen gebracht en later overgebracht naar Rotterdam Crooswijk, waar hij begraven werd. Na de oorlog werd hij herbegraven op de Amerikaanse begraafplaats Ardennen in België.

Alle acht Amerikaanse bemanningsleden werden krijgsgevangen gemaakt en naar verschillende kampen in Duitsland gebracht, waar ze tot het eind van de oorlog bleven.

Het doel van de Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegers Lingewaal (EVGL) is het permanent zichtbaar maken van de Luchtoorlog zoals die zich boven de gemeente Lingewaal en het Rivierenland heeft afgespeeld en het eren van geallieerde vliegeniers en burgers die het leven gaven of die gevangen werden genomen. Ze wil de geschiedenis vastleggen en deze permanent beschikbaar maken voor het grote publiek, zoals op onderstaande video is te zien:
Terug naar de inhoud