Dhr. H. Janse - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. H. Janse

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers
Achternaam: Janse
Voornamen: Hendrikus
Voorletters: H.
Beroep: Smidsknecht
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 23-03-1924
Overlijdensplaats: Gladbeck, Stadtkreis Gladbeck
Overlijdensdatum: 25-02-1945
Gedenkplaats: Kommunaler Friedhof te Gladbeck-Brauck
Gemeente: Gladbeck-Brauck
Provincie: Stadtkreis Gladbeck
Land: Duitsland
Gedenkboek: 43
foto afkomstig van familie Janse
De ouders van Henk warende Culemborgse smid Willem Janse (*1904) en Frieda Wilhelmine Juszkat (*1903) uit het Duitse Bottrop. Ze kregen samen de volgende kinderen:
  • Hendrikus (1924-1944)
  • Johannes (*1927)
  • Jan (*1931)
  • Willem August (*1936)
Het gezin woonde op de 3e Triostraat 36.

Henk werkte als volontair voor één kwartje in de week bij smederij Saltzherr in de Tollenstraat. Daarna ging hij naar hoefsmid Cees Heij in de Zandstraat. Vanwege de Arbeitseinsatz werd Henk eind juni 1943 naar Duitsland gestuurd.
Henk werd eerst tewerkgesteld als lasser in het Duitse Soest en daarna in Gelschenkirchen bij de fa. Werk Orange. Hij had het geluk dat in het nabij gelegen Gladbeck een zus van zijn Duitse moeder woonde die daar een levensmiddelenzaak runde, zodat hij bij deze familie kon worden ingekwartierd. Het eerste huis op de Boystrasse 32 werd bij een bombardement vernield, zodoende verhuisde de familie naar de Horsterstrasse 220 dat net om de hoek van de straat lag.


Henk was tijdens zijn verblijf in Duitsland nog een keer thuis geweest na het overlijden van zijn oma. Hij gaf bij die gelegenheid toen aan zijn broer Johan een boek cadeau.Een verzoek om informatie van de vader van Henk en vervolgens een reactie van het Rode Kruis.

Op 25 februari 1945 raakte Henk, liggend in bad, tijdens een bombardement door een gescheurde gasleiding in de badkamer bedwelmd en verdronk daardoor in zijn eigen badwater.

Bovenstaand graf in Gladbeck is inmiddels geruimd, maar hij wordt wel gememoreerd op het Kommunaler Friedhof te Gladbeck-Brauck in gedenkboek 43.  

Op het familiegraf van de familie Janse op de Hervormde Begraafplaats in Culemborg, ligt wel een herinneringsbord.


Terug naar de inhoud