Dhr. H.L. Koster - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. H.L. Koster

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers
Achternaam: Koster
Voornamen: Hermanus Lambertus
Voorletters: H.L.
Rang: Schipper
Mil. onderdeel: KM.
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 22-04-1902
Overlijdensplaats: Melbourne, Victoria
Overlijdensdatum: 14-01-1945
Begraafplaats: Melbourne, Springvale War Cemetery te Springvale
Gemeente: Springvale
Provincie: Victoria
Land: Australië
Vak: IN
Rij: C
Nummer: 5     

Bron foto graf: OGS
De  Korte Meent

Herman's vader was de in Utrecht geboren kleermaker  Herman Koster. Hij  trouwde in mei 1902 in Culemborg met de uit Lienden afkomstige  Theodora de  Kroon. Herman was toen al geboren. Ze woonden toen op de Westerwal. In 1903  vertrok het gezin naar Utrecht om vervolgens in 1905 in Tiel neer te strijken.  In maart 1910 kreeg Herman een baan als kleermaker bij de marine in Vlissingen.
Zijn vader overleed in 1919 in Soest, maar  woonde officieel nog in Vlissingen. Theodora vertrok in januari 1921 met haar  kinderen naar Culemborg en woonde hier op de Korte Meent 13. Zijn twee jaar  jongere zuster Johanna overleed enkele maanden later op 17-jarige leeftijd in  mei 1921 in Culemborg.
In maart 1922 werd Herman jr. hier voor dienst opgeroepen en tekende in september van  dat jaar al voor drie jaar als matroos bij de grote vaart en verhuisde in juli  1923 weer van Culemborg naar Vlissingen. Vermoedelijk woonde hier nog familie of  kennissen van zijn vader, want hij woonde hier op verschillende adressen. Herman  trouwde hier ook op 3 augustus 1923 met de uit Vlissingen afkomstige en een jaar  oudere Johanna Zonneveld. Op 18 december 1923 werd in Utrecht hun zoon Hermanus Lambertus  Koster geboren. Deze zoon trouwde in Rotterdam in 1949 met C. Groenewegen. Hij was  stoker/machinist van beroep en werkte bij het loodswezen.

Dit is een overzicht van de carrière van Herman Koster  
In september 1937 slaagde Herman voor zijn schippersdiploma en diende hij  een verzoek in om naar de tropen te mogen worden uitgezonden. Dat verzoek werd  toen nog niet ingewilligd.
Toen in mei 1940 de oorlog uitbrak, week de marine uit naar Engeland. In oktober  1941 werd hij daar voorgedragen als schipper. Die functie heeft hij maar kort kunnen  uitvoeren, want in juli 1942 werd hij afgekeurd voor de tropen en deed hij geen  dienst meer op de HM Colombia.
In september 1942 kwam hij in Melbourne (Aus) aan en werkte hier bij de zgn.  Queens mansions. In juli 1943 werd Herman eervol ontslagen vanwege  "ongeschiktheid voor de waarneming van den dienst, tengevolge van  lichaamsgebreken." Hij werd daarna als burger tewerkgesteld op het hoofdkwartier  in Melbourne voor het bijwerken van zeekaarten.
In januari 1945 is Herman   overleden aan de gevolgen van malaria in
het Heidelberg Military Hospitaal in Victoria en begraven op het oorlogskerkhof te Melbourne.
Zijn vrouw Johanna is op 95-jarige leeftijd in 1997 in Meppel overleden.

Terug naar de inhoud