Slachtoffer Vredesmissie Rusland - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Slachtoffer Vredesmissie Rusland

Gemeente Culemborg > Omgekomen Culemborger bij vredesmissie

Achternaam: Lodders
Voornamen: Menno Herbert Adriaen
Voorletters M.H.A.
Rang: Elt.
Mil. onderdeel: KL. Vredesmacht
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 21-10-1963
Overlijdensplaats: Sint Petersburg
Overlijdensdatum: 05-04-1992
Laatst bekende adres: Plönjeshausen, D
Categorieën: Militair, Vredesmacht
Begraafplaats: Rusthof
Gemeente: Amersfoort

Bron foto grafsteen: www.graftombe.nl
*Semper Fidelis= Altijd trouw
De ouders van Menno Herbert Adriaen Lodders zijn kolonel b.d.  Johannes "Joop" Nicolaas Lodders  (*1933) en Cornelia Josina Terpstra (1939-2001). Zij woonden in 1961 in Culemborg in het bekende huis "In den Keijser", op de Markt 13. Hiervan waren de  hoofdbewoners het echtpaar Prins. In die tijd was in dit pand ook de Openbare  Bibliotheek gevestigd, waarvan mevrouw Lodders de bibliothecaresse was.
Op 21 oktober 1963 werd hun eerste zoon Menno Herbert Adriaen geboren in het St.  Barbaraziekenhuis te Culemborg. In datzelfde jaar vond het gezinnetje elders een  eigen woning en verlieten zij Culemborg. In 1968 werd hun tweede zoon Hans  geboren.

Bron foto: J.N. Lodders

Menno vervulde in 1983/1984 zijn dienstplicht en werd opgeleid tot krijgsgevangenenondervrager in de Russische taal. In 1984 besloot hij  beroepsmilitair te worden en volgde vier jaar lang de kaderopleiding aan de KMA in Breda. De spreekvaardigheid in de Russisch taal heeft hij steeds onderhouden. In 1992 werd hij om die reden gevraagd om naar Rusland (St. Petersburg) te gaan  om daar met nog een aantal Russisch sprekende NAVO-collega’s toezicht te houden  op de voedselhulp van de toenmalige EEG aan het Russische volk: “Help de  Russen de winter door”. Zijn Alkmaarse partner Petra Schat (*1966), kapitein van de Koninklijke Luchtmacht, bezocht hem daar in het weekeinde van  4/5 april  1992. Tijdens een toeristische helikoptervlucht boven de Finse Golf werd men  door een hevige sneeuwbui overvallen. Bij een poging van de piloot zichtcontact  met de grond te krijgen, raakte hij het wateroppervlak met alle trieste gevolgen  van dien: alle vijf inzittenden kwamen daarbij om het leven.
Behalve veel leed voor de betrokken families, had dit  ongeluk ook politiek nog een staartje. Het  Ministerie van Buitenlandse Zaken moest nadien alle zeilen bijzetten om een  diplomatieke rel te voorkomen. De Russische politieke en militaire top was namelijk argwanend geworden door de helikoptervlucht, vooral omdat de twee  NAVO-militairen met fotocamera's, videoapparatuur en stadskaarten boven St. Petersburg, en nog wel in de buurt van het admiraliteitsgebouw, hadden gevlogen.
Eind juni 1992 werd de missie in St. Petersburg beëindigd. (Bron: N.I.M.H)

Menno  en Petra (Bron foto: J.N. Lodders)

Menno woonde ten tijde van het ongeluk in het kleine dorpje Plönjeshausen, nabij Bremervörde in Niedersachsen (Noord-Duitsland).


Overlijdensadvertenties uit De Telegraaf, april 1992

N.a.v. een helikopterongeluk in het Russische Wladiwostok eind juli 2013  schreef de bekende PvdA-politicus en huidige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op zijn Facebook-pagina het volgende bericht:
"In  het nieuws weer een helikopterongeluk in Rusland. Moet denken aan de zeer  getalenteerde eerste luitenant Menno Lodders, die in april 1992 omkwam bij een  helikopterongeluk bij Sint-Petersburg. Kende hem (en zijn vader, toen kolonel) uit dienst, ik zat toen in Moskou. Een warme groet aan Menno, die nu vast generaal zou zijn geweest, als het noodlot niet had toegeslagen."

Klik hier voor een video uit oktober 1988: Luitenant Menno Lodders (3e Peloton) geeft uitleg met megafoon bij Leopard tank (na 6 min 30 sec)
Met dank aan Ab Reuling.
Terug naar de inhoud