Dhr. H.M. Weijsters - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. H.M. Weijsters

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Ophemert
Achternaam: Weijsters
Voornamen: Herman Reinhard
Voorletters: H R
Beroep: fabrieksarbeider
Geboorteplaats: Ophemert
Geboortedatum:  13-05-1924
Overlijdensplaats: Berlijn
Overlijdensdatum: 23-10-1944
Begraafplaats: Friedhof In den Kisseln te Berlin-Spandau
Land: Duitsland
Vak: 105
Rij: 6
Nummer: 9
Categorie volgens OGS: Slachtoffer van de oorlog
De ouders van Herman waren de huisarts in Ophemert Maximiliaan Weijsters (Rotterdam 1893-Leeuwarden 1966) en zijn vrouw Reina de Vries (*1895) uit Nieuw Dordrecht (Emmen). Zij trouwden op 17 sept 1920 in Groningen en scheidden op 24 juli 1934 in Arnhem.

(Bron RAR in Tiel)

Op de foto is zijn huis Nienoord te zien aan de Molenstraat. Het is gebouwd na zijn scheiding en genoemd naar een landgoed in Leek, bij Groningen. De dokter is nog juist zichtbaar achter de boom en zijn zoon Herman staat bij de voordeur.

Ze kregen twee zoons:
  • Jan Martin Max (1922-1946). Hij was geboren op 4 januari 1922 in Ophemert. Hij trad in 1941 vrijwillig in dienst van Waffen-SS. Hij vocht als Rottenfuhrer aan het Oostfront en verloor daarbij een arm. Desondanks keerde hij weer terug naar het strijdtoneel als Schütze en is in de buurt van het Franse Mutzig (bij Straatsburg) omgekomen. Zijn overlijdensakte is opgemaakt op 9 maart 1946. Hij ligt begraven op het Duitse oorlogskerkhof in het Franse Niederbronn-les-Bains, vak 46, rij 6, nummer 227.
        Op de overlijdensverklaring van Jan staat dat hij in Vleuten woonachtig was en van beroep tuinknecht.

  • Herman Reinhard (1924-1944). Hij had last van chronische bronchtis en dat is waarschijnlijk de reden dat hij niet in de voetsporen van zijn broer Jan is getreden. Hij woonde vanaf 7 september 1942 bij vrienden van zijn vader familie A. van Ommeren E 129 (Eegschestraat) in Echteld. Daarna vertrok hij 'vrijwillig' (Waarschijnlijk onder druk van zijn vader) naar Berlijn waar hij woonachtig was op Alt-Moabit 12a. Hij is daar overleden op 23 oktober 1944 te Berlijn en op 27 oktober begraven op Friedhof In den Kisseln in Berlijn-Spandau, vak 105, Rij 6, Graf 9. Hij is vermoedelijk om het leven gekomen door een geallieerde bomaanval op de stad.
    Op de overlijdensverklaring van Herman staat dat hij in Vleuten woonachtig was en van beroep fabrieksarbeider.
    Volgens opgave van de Oorlogsgravenstichting behoort hij tot de categorie Slachtoffer van de oorlog.

Graf echtpaar Weijsters-Van Soelen op de Leeuwarder Noorder Begraafplaats
Bron: Graftombe.nl

Maximiliaan was van 1920 tot 1944 huisarts in Ophemert en woonde daar op Molenstraat 84A. Hij was een fanatiek aanhanger van Musserts NSB en dus pro-Duits. Hij had de rang van Kringbeheerder en werd later zelfs Opperstormleider bij de Landwacht. Eén van zijn patiënten kon zich nog herinneren dat hij zich voor het eerst toonde in het zwarte hemd. Zij was in de hal van de dokterswoning toen hij in NSB-kledij de trap afkwam.
Uit Heesselt kwamen ook positieve verhalen over de dokter, want hij was goed voor het personeel van de steenfabriek. Die moesten in de oorlog eigenlijk naar Duitsland voor de Arbeitseinsatz, maar Weisters kreeg het voor elkaar dat ze bij de Heide Mij. in de Noordoostpolder konden gaan werken om daar sleuven te graven. Het was zwaar werk in de zware klei en machines waren er nog niet. Ze verbleven er in nissenhutten. Ze moesten zes weken werken en mochten dan weer twee weken thuis blijven.

Hij scheidde van Reina in juli 1934. Herman verhuisde in december 1933 met zijn moeder naar Tiel en kwam via Roden in september 1940 in Den Bosch terecht. In september 1942 verbleef hij bij het NSB-gezin Van Ommeren in Echteld, waarna hij met onbekende bestemming naar Duitsland vertrok.
Jan bleef tot september 1938 in Ophemert bij zijn vader en stiefmoeder wonen en vertrok toen naar Deventer.
Maximiliaan hertrouwde in mei 1935 met de Culemborgse huishoudster Martijntje van Soelen (*1908-1980), die al jaren in huis woonde. Ze kregen samen nog drie kinderen:
M..... (*1936)
M..... (*1937)
M..... (*1945)

In de woning van de familie Weijsters waren in de oorlog ook Duitsers ingekwartierd.
Op Dolle Dinsdag vluchtte het hele gezin naar Duitsland. Een inwoner van Ophemert ging kort daarna de dokterswoning binnen en vond op het bureau van de dokter een lijst met namen van personen die door de Duitsers opgepakt zouden moeten worden. Haar man stond ook op die lijst. Ze heeft de lijst meegenomen en vernietigd om erger te voorkomen.
Na de bevrijding kon de familie niet meer terugkeren naar Ophemert. Ze moesten verplicht verhuizen en werden onder toezicht gesteld. Ook werd de dokter nog strafrechterlijk veroordeeld.


Bron: Leeuwarder Courant, maart 1966

Terug naar de inhoud