Dhr. A. A. van Deutekom - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. A. A. van Deutekom

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Geldermalsen
Achternaam: Deutekom
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Arie Anthonie
Voorletters: A A
Beroep: boekhandelaar/ drukker
Geboorteplaats:  Geldermalsen
Geboortedatum: 23-03-1887
Overlijdensplaats: Varsseveld
Overlijdensdatum: 24-03-1945
Begraafplaats: Rentinkkamp in Varsseveld
Gemeente: Oude IJsselstreek
Land: Nederland
Nummer: 476

Foto graf: www.online-begraafplaatsen
De ouders van Arie waren de uit Varik afkomstige timmerman Hendrik van Deutekom (1833-1893) en Dirkje Vermeulen (1849-1926) uit Geldermalsen. Zij kregen op het adres B224 samen dertien kinderen.
Toen Arie zes jaar was, overleed zijn vader. Dat zal vermoedelijk de reden zijn dat hij vanaf 1 november 1893 tot begin 1909 bij zijn tante Trijneke van Maren-Deutekom (*1840) en haar gezin in Heesselt woonde.
Arie's naam komt als huisknecht ook voor op de gezinskaart van burgemeester H.W. van Pallandt uit Waardenburg. Vermoedelijk heeft hij daar vanaf 1901 op het landgoed gewerkt, voordat hij in juli 1906 hij in militaire dienst ging.
Arie verhuisde op 30 november 1910 naar Wisch en trouwde daar op 30 april 1913 met de in 's-Gravenhage geboren verpleegster Johanna van Vliet (1886-1949). Ze kregen in hun woonplaats Varsseveld drie dochters:

  • Johanna (geb. 13-09-1915)
  • Ariena Jacoba (geb. 13-10-1921)
  • Edith "Edy" Cornelia (1926-2011)

    Graf van Edy in Sliedrecht

                       
      • Advertenties uit de Aaltensche Courant (1923-1932)


In de Teisterbander van eind april 1945


Spoorstraat te Varsseveld met links drukkerij Van Deutekom en daarnaast het postkantoor (Bron: Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers)

Arie van Deutekom (Bron: Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers)

Arie van Deutekom, zie links op de foto, woonde met zijn gezin op C21 in het centrum Varsseveld. Ze hadden in de jaren twintig van de vorige eeuw ook twee dienstbodes in dienst: Bertha Spieverdink en Mina Konink. De boekhandel/ drukkerij bevond zich op C28.

Op zaterdag 24 maart was de geallieerde luchtmacht in de door Duitsers nog steeds bezette Achterhoek actiever dan ooit. Het hele verkeer werd erdoor lamgelegd en geen boer kon met zijn paard en wagen de weg op zonder gevaar beschoten te worden. Zo vielen er in Terborg ettelijke bommen bommen op het huis van schoolhoofd Van de Hulst. Ook het Sint Antonia ziekenhuis werd getroffen. Zelfs de brandspuit die onderweg hier naartoe was, werd onder vuur genomen.

Het uitgebrande pand van Van Deutekom in het centrum van Varsseveld (Bron: Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers)

's Middags rond 14.30 uur werd het huis van familie Van Deutekom door bommen getroffen en brandde in zijn geheel uit. Arie kwam hierbij om het leven.
Ook de toren van de NH-kerk werd flink getroffen. In de begrafenisstoet die ernaar op weg was, vielen daardoor twee slachtoffers: G.J. Navis en H.J. van Braak.
Vrijwel dezelfde tijd vielen bij een beschieting van een boerderij net buiten Varsseveld ook twee slachtoffers: de 25-jarige Josiena Dedrica Anne "Anneke" Tenkink en de 83-jarige evacué M.J. Boerboom.
Vreemd genoeg worden deze (en andere) slachtoffers niet herdacht op het plaatselijke oorlogsmonument, vanwege een geschil over het begrip oorlogsslachtoffer.

Op 23 maart 1945 begon de grote oversteek van de Rijn bij Wesel door de troepen van Montgomery. Het Canadese 1e Leger beveiligde de linker flank en het Canadese 2e legerkorps had als doelen de Veluwe, de Achterhoek, de rest van Overijssel en de noordelijke provincies.
Het oostelijke deel van de Achterhoek en Twente was bestemd voor het 30e Britse legerkorps met als taak door te stoten naar de Elbe en de Duitse oostzeekust.
Op 29 maart  passeerden de geallieerde troepen de Nederlandse grens en veroverden Dinxperlo en op 31 maart werd Varsseveld en Aalten bevrijd.
Het grootste gedeelte van het oosten van de Achterhoek werd op 1 april bevrijd en vervolgens drongen Britse pantsercolonnes Twente binnen.

Ondanks het overlijden van Arie stond er in het Aaltensche Courant van 22 mei 1945 de volgende advertentie:


Met dank aan A.Tenkink en het boek Er op of er onder van Nederkoorn en Stork
Terug naar de inhoud