Lienden W.N. Leech - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Lienden W.N. Leech

Gemeente Buren > Gesn. geallieerde militairen > Gesn. Britten
Naam: WILLIAM NORBERT LEECH
Initialen: W N
Nationaliteit: United Kingdom
Rang: Corporal
Regiment/Service: Dorsetshire Regiment
Unit   Text: 4th Bn.
Geboortejaar: Najaar 1913
Geboorteplaats: Manchester
Overlijdensdatum: 25/09/1944
Service No: 3659800
Casualty Type: Commonwealth War Dead
Grave/Memorial Reference: West of the entrance.
Cemetery: LIENDEN GENERAL CEMETERY
William Leech - copyright  Paula J. Jones

William is geboren in Manchester. Van zijn moeder is alleen de achternaam bekend: Jones. Zij was getrouwd met Robert Leech.
Hij trouwde in de herfst van 1934 met Francis E. Lunt, scheidde van haar en hertrouwde in de zomer van 1937 met Hilda L. Kretschmer. Met haar kreeg hij samen een zoon William "Bill".


Vermoedelijk het Dorsetshire-regiment, waartoe William behoorde - copyright Paula J. Jones

Eind september werd de 43e Wessex-divisie naar voren verplaatst om de Guards Armoured Division te ondersteunen in haar gevechten nabij de Waal bij Nijmegen in de strijd om de luchtlandingstroepen in Arnhem te ontlasten. Tegen de tijd dat de Dorsets de Nijmeegse brug overstaken, was het 2e Parachute Regiment bij de Arnhemse brug verslagen en kwamen grote Duitse troepen en pantservoertuigen hen tegemoet om hun opmars naar de Nederrijn te blokkeren. Desalniettemin drongen de 4e en 5e bataljon van de Dorset door naar de zuidoever van de rivier, ten westen van Arnhem bij Driel. Hier werden plannen gemaakt om de luchtlandingstroepen over de rivier rond Oosterbeek te versterken.
Toen de operatie werd gestaakt, kreeg het 4e bataljon van de Dorsets vervolgens op 25 september 1944 de opdracht de inmiddels gezwollen rivier onder zwaar vuur over te steken om de daar aanwezige para's te redden. Korporaal William Leech probeerde samen met soldaten van het 4th Bataljon van de 43rd Brittish Wessex Infantry Division op 25 september 1944 de Rijn over te steken. Zij hadden munitie en medicijnen bij zich voor de strijdende troepen. Leech kwam echter nooit aan de overkant, hij verdronk in de Rijn. Van de 315 Dorsets die de noordoever bereikten, keerden er slechts 75 terug.
Ondertussen ging het 5e Dorset bataljon het water op en brachten de overlevenden terug over de rivier.

Eerste graf van William - copyright  Paula J. Jones

William lag tussen 1 oktober 1944 en 16 januari 1945 oorspronkelijk begraven in de uiterwaarden tussen de vernielde spoorbrug bij Rhenen en het veer. Waarschijnlijk was dat het werk geweest van een inwoner uit een naburig dorp. Vermoedelijk is dat deze man op de foto!
Op het stoffelijk overschot werden diverse voorwerpen aangetroffen, waaruit de identiteit kon worden opgemaakt. De 30-jarige korporaal werd daarna herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Lienden.


Bron: RaR, Tiel

Eerste graf van William - copyright  Paula J. Jones

Op dit eerste graf staat nog M. Leech i.p.v. W.N. Leech. De reden daarvan is volgens zijn kleindochte:
"Het verhaal gaat dat zijn zus Marjorie Leech hem, voordat hij naar de oorlog ging haar eigen St. Christopher gaf om te dragen voor bescherming en geluk. Het was ingegraveerd met haar initialen M.L. Toen het graf werd bezocht door zijn vrouw en zussen, nadat hij was herbegraven, markeerde een eenvoudig wit kruis zijn graf waar nu de grafsteen is en op het witte kruis stond M.Leech. Zijn vrouw en zus veronderstelden dat het te wijten was aan de initialen op de St. Christopher -kruisje, die hij droeg toen zijn lichaam werd gevonden."


Luister  hier naar een reportage van de Wereldomroep over zijn graf en over William  Leech zelf.
Terug naar de inhoud