Dhr. A.P.G.F. Versteegh - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. A.P.G.F. Versteegh

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers
Achternaam:Versteegh         
Voornamen: Arnoldus Patricius Guilúlmus Flourens
Voorletters: A.P.G.F.
Beroep: Verkoper    
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 05-09-1891
Overlijdensplaats: Ambarawa, Banjoebiroe, kamp 10
Overlijdensdatum: 22-08-1945
Begraafplaats: Nederlands ereveld Kalibanteng te Semarang  
Gemeente: Semarang
Land: Indonesië
Vak: M-III
Nummer: 264    

Bron foto graf: OGS
Pieter Versteegh trouwde in Amerongen in 1881 met  Antoinette de Ridder. Hier kregen ze samen de volgende kinderen: Arnold (1891-1945), Margaretha (1881), Antoinetta  (1883) en Gijsberta (1886). Pieter vertrok daarna door familieomstandigheden  naar Indië, waar hij als arts tekende bij het KNIL. Hij specialiseerde zich daar als chirurg. Rond 1890 verhuisde hij naar Culemborg, waar hij een van de  grondleggers werd van het Barbaraziekenhuis.

Dit is het studentikoze elftal van Tonido, de voorloper van Vriendenschaar, uit 1908 op het veld bij de Westersingel. Hier staan drie broers Versteegh op: Pieter de vierde van links, dan Arnold de zesde van links en Floris, de op een na laatste. Twee daarvan werden arts en een werd later  procureur-generaal. Op de foto staan bovendien de broers W.B. en A.M.J. Dresselhuys. Ook Cees Hocke, de latere arts.Arnold werd op 5 mei 1891 op het Voorburg in Culemborg geboren (zie foto van zijn zusjes. Bron I. Rink-Geurts). Hij verbleef hier tot rond 1915, waarna hij tekende bij het KNIL. Van januari tot oktober 1921 woonde hij met zijn in Menado (Ned.-Indie) geboren vrouw Agathe Baker weer in Culemborg op Triosingel 35. Arnold was toen vertegenwoordiger in sigaretten. Na deze periode vertrok het echtpaar naar Den Haag. Blijkbaar zijn ze in de jaren daarna gescheiden, want in 1929 trouwde hij met de 31-jarige Maria van Oosterwijk, die al een 8-jarig zoon Godfridus had uit een eerder huwelijk met dhr. Schreurs. Het is tot nu toe onbekend, wanneer dit echtpaar weer naar Nederlands-Indie is getogen. Wel is bekend dat op 10 juni 1942, kort na de Nederlandse capitulatie,  het gezin daar werd geïnterneerd.
Het eerste kamp waar ze terecht kwamen was de landbouwkolonie Kesilir, op de meest oostelijke kant van Java. Ze verbleven hier tot 15  augustus 1943. Volgens officiële papieren werd het gezin na deze datum  gescheiden en kwamen de gezinsleden in verschillende kampen terecht. Arnold verbleef in Ambrawa op Midden-Java in  kamp Banjoebiroe 10. Hier kwam hij op 22 augustus 1945 om het leven. Zijn vrouw kwam eerst in de Hoogendorplaan in Surabaya terecht en vervolgens februari 1945 in Semarang in kamp Halmaheira, waar zij overleed op 11 augustus 1945. Ze ligt op dezelfde begraafplaats als Arnold begraven (Bron foto van haar grafkruis: OGS.) Zijn stiefzoon Godfried overleefde deze  kampen. Hij beweert dat Arnold op 22 augustus 1945 overleed in Ambarawa op  Midden-Java in kamp 7.

Klik  hier voor een aflevering van De Oorlog over de oorlog in Indië
Terug naar de inhoud