Echtpaar P. Bosschaart - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Echtpaar P. Bosschaart

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers
Achternaam: Bosschaart
Voornamen: Pieter, Gerard
Voorletters P.G.
Beroep: Sigarenkistenmaker
Geboorteplaats: Zoelmond
Geboortedatum: 26-08-1909
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 14-05-1940
Begraafplaats: Gemeente Culemborg
Vak: Oude Nederlands Hervormde gedeelte, nr. 310
Graf is 'gevlakt'  
Categorie volgens de OGS: slachtoffer van de Oorlog

Achternaam: Bosschaart-den Boef
Voornamen: Anthonia, Zwaantje
Voorletters: A.Z.
Geboorteplaats: Leerdam
Geboortedatum: 06-07-1916
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 14-05-1940
Begraafplaats: Gemeente Culemborg
Vak: Oude Nederlands Hervormde gedeelte
, nr. 310
Graf is 'gevlakt'      
Categorie volgens de OGS: slachtoffer van de Oorlog

Het oorlogsgraf van het echtpaar Bosschaart is in 2005 vlak gemaakt. De buxushaag is daarbij ook verwijderd. De stoffelijke resten liggen nog wel in het graf. Een naamplaatje gaf tot voor kort de exacte plaats aan, maar is inmiddels verwijderd.
Doordat beide slachtoffers tot de categorie 'Slachtoffers van de oorlog' behoren, plaatst de OGS geen officieel oorlogsgraf.
De ouders van Pieter waren de uit Zoelmond afkomstige Johannes Bosschaart (1872-1943) en Margaretha Gijsberta Laperre (1881-1943). Zij trouwden in 1909 in Beusichem en kregen zeven kinderen. De derde was Pieter en hij trouwde met Anthonia Zwaantje den Boef (1916-1940) uit Leerdam.
Pieter trouwde in Leerdam in 1934 met Anthonia Zwaantje den Boef. Een klein half jaar later werd Joop geboren. Net voor de oorlog verhuisde het gezinnetje naar Culemborg.

Op dinsdagmiddag 14 mei rond vier uur ontploften kort na elkaar twee granaten in het Havendijkkwartier. Deze waren afkomstig van Duitse artillerie die stond opgesteld aan de overzijde van het Beusichemse veer. Zij probeerden Fort Everdingen te beschieten. Een granaat sloeg in naast café Lachniet aan de Havendijk. De ander op een huis  Achter de Vismarkt (zie foto) dat werd bewoond door de familie Bosschaart.
Piet stond samen met zijn vijfjarige zoon Joop op dat moment  in de voordeuropening van hun huis te kijken naar overvliegende Duitse vliegtuigen. Een granaat kwam ook op hun huis terecht. Piet werd dodelijk getroffen door de schervenregen, maar de kleinere Joop raakte slechts lichtgewond. De vrouw van Piet, lag boven te rusten in het kraambed. Zij raakte ernstig gewoond en riep minutenlang om hulp. Toen hulpverleners haar eindelijk konden bereiken, bleek ze te zijn doodgebloed. De wieg van haar zes dagen oude baby Zwaantje Johanna, was door de luchtdruk omgevallen en hierdoor overleefde zij de explosie. De granaatscherven zaten in de onderzijde van haar matrasje.

Johan en Margaretha (Bron M. van Hoften)

Joop is liefdevol opgevangen door zijn opa en oma in Culemborg. Toen zij beiden kort na elkaar in 1943 overleden, kwam hij terecht bij twee broers van zijn vader. Zwaantje, die enkele jaren later kinderverlamming kreeg, ging naar haar oma in Leerdam.

Piet links vooraan in het 3e elftal van Vriendenschaar in 1933

Aankondiging  in de CC mei 1940                        Aankondiging  geboorte van Zwaantje

Terug naar de inhoud