Dhr. S.J. Sterk - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. S.J. Sterk

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers
Achternaam: Sterk     
Voornamen: Speijer Jasper 
Voorletters: S.J. 
Geboorteplaats: Culemborg 
Geboortedatum: 03-02-1910 
Overlijdensplaats: Dachau 
Overlijdensdatum: 01-08-1942 
Gedenkplaats: Conc. kamp Dachau te Dachau 
Gemeente: Dachau   
Land:L Duitsland 
Gedenkboek: 35               

Meubelmaker Speijer  Sterk woonde samen met zijn vader Arnold Sterk op de Rijksstraatweg nr. 9 in Culemborg.  Zijn vader was weduwnaar en had zes kinderen: Speijer, Riek,  Maaike, Arnold, Netty en Lenie. De laatste vier kinderen verbleven, na het  overlijden van hun moeder, jarenlang in  het Culemborgs Weeshuis.

Brief van zijn arrestatie

Verslag van de Sicherheits  Dienst 20 augustus 1941

's Morgensvroeg op 25 juni 1941, drie dagen nadat zijn zus Maaike was getrouwd, werd Speijer   samen met zijn vader  en de kameraden Van Lierop en Eegdeman door de SD  gearresteerd.Dit hield verband met de drie dagen daarvoor uitgebroken oorlog tussen Duitsland en Rusland.  In de weken na de aanval op Rusland werden ruim 600 Nederlandse communisten en  socialisten opgepakt. Als leden van de Communistische partij werden zij als  Staatsvijanden gezien en in Schoorl gevangen gezet. Toen dit kamp op 26 oktober  1941 werd opgeheven, werden de meesten overgeplaatst naar kamp Amersfoort.
Tenslotte werden vader en zoon Sterk en Henk van Lierop op 13 december 1941 per trein vervoerd naar concentratiekamp
Neuengamme, nabij Hamburg.
In totaal waren er in Neuengamme en zijn buitencommando’s 106.000  gevangenen uit 28 landen. Het werk bestond, buiten de steenfabriek, vooral uit  werkzaamheden voor Walther (pistolen), Borgward (vrachtwagens), Volkswagen, IG Farbe (chemie), Blohm & Vos (scheepswerf), Drager (gasmaskers) en Continental  (vrachtwagenbanden).Op 1 augustus 1942 werd Speijer om onbekende redenen hier vandaan per trein naar concentratiekamp  Dachau overgebracht. Op een gegeven moment brak er onderweg in de trein een  opstand uit. Hierbij kwam hij om het leven. Getuigen verklaarden dat hij door  vier SS'ers  met geweerkolven zodanig was mishandeld dat hij hierdoor is  overleden.
Op 1 augustus 1942 staat hij in het kamp Dachau als  overleden politieke gevangene te boek. Zijn stoffelijk overschot werd in het crematorium aldaar  verbrand. Over het algemeen werd de familie daarvan op de hoogte gebracht en  bestond de mogelijkheid om tegen betaling de as in een urn toegestuurd te  krijgen. Helaas wist zijn familie niets van deze regeling af.
Op dit moment zijn onderzoekers in Dachau bezig een boek samen te stellen, met daarin alle namen van omgekomen gevangenen. Er bestaat geen monument op het voormalig terrein van het concentratiekamp, met daarop de namen van alle overledenen.


Artikel in de Waarheid van juni 1945
Koningin Wilhelmina betuigt haar deelneming aan de familie Sterk
 
Met dank aan o.a. Michael van der Zee
Terug naar de inhoud