Zoelen- Florent Volont - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Zoelen- Florent Volont

Gemeente Buren > Gesn. geallieerde militairen > Gesn. Belg
Brigade Piron in Zoelen

 
Brigade  Piron in de Achterstraat in Zoelen

Op 8 mei 1945 kwamen de eerste geallieerde bevrijders Zoelen  binnenrijden, toegejuicht door een enthousiaste menigte. Bloemen werden in de langzaam rijdend colonne van jeeps, vrachtwagens en pantservoertuigen gegooid. Soldaten deelden op hun beurt weer handenvol sigaretten uit aan de toeschouwers. Het bleken geen Tommies te zijn maar Belgische vrijwilligers van het 3e bataljon van Brigade Piron, die hier zo'n glorieuze intocht beleefden. Deze jonge Belgen  hadden juist een beroerde periode erop zitten in de Over-Betuwe. Daar hadden ze  de voorafgaande weken rondgescharreld tussen de puinhopen van het troosteloze en verlaten Opheusden, waar ze ook nog een aantal keren strijd hadden gevoerd met Nederlandse SS'ers.
In de dagen die hier op dit feestje in Zoelen volgden, moesten ze de Duitsers in de omgeving ontwapenen. De meeste daarvan behoorden tot de 361e Volksgrenadiers Divisie. Dit waren over het algemeen wat oudere mannen die blij waren dat ze de oorlog overleefd hadden en binnenkort naar huis konden terugkeren. Ze moesten in Zoelen op de Kaarthof hun wapens en andere uitrustingsstukken afgeven en werden daarna overgebracht naar de andere zijde van de Linge, waar een groot krijgsgevangenenkamp ontstond. Voor de bewaking daarvan kwam het Belgische 7e Bataljon Fuseliers, waarvan een compagnie op de Uiterdijk werd gelegerd.
De feestelijke sfeer die de hele week in Zoelen heerste werd  op 12 mei 1945 danig overschaduwd. De 21-jarige soldaat Florent Volont uit het  Belgische Landen, komt in Kasteel Soelen om het leven als gevolg van onvoorzichtig omspringen met een op de Duitsers ingenomen pistool.  
Nadat zijn woonplaats in september 1944 door de Amerikanen was bevrijd, had Florent zich als oorlogsvrijwilliger aangemeld en werd ingedeeld bij de Brigade Piron. Hij had de troosteloze weken rond Opheusden meegemaakt, maar ook de glorieuze intocht in Zoelen. Het was bijzonder triest, dat hij door zo'n onvoorzichtigheid aan zijn einde kwam. Voor zijn kameraden was het een schokkende gebeurtenis.
Volont werd tijdelijk begraven op de begraafplaats op de Beemdsestraat in Zoelen. Later is zijn stoffelijk overschot weer overgebracht naar zijn geboorteplaats Landen in België, waar hij werd begraven op het Erepark van de Stedelijke Begraafplaats.


De naamplaat van Florent op het erepark op de  begraafplaats in zijn geboorteplaats Landen in Belgisch Limburg.Terug naar de inhoud