Dhr. L. Groenewegen van der Weiden uit Krimpen a/d/ IJssel - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. L. Groenewegen van der Weiden uit Krimpen a/d/ IJssel

Gemeente West Betuwe > Gesn. NL-militairen
Achternaam: Groenewegen van der Weiden
Voornamen: Leendert
Voorletters: L
Beroep:
Rang: Soldaat
Onderdeel: 1-II P.A.
Geboorteplaats: Krimpen a/d IJssel
Geboortedatum: 17 september 1917
Overlijdensplaats: Ophemert
Overlijdensdatum:10-05-1940
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats
Gemeente: Nieuw-Lekkerland
Vak: O
Rij: 2
Nummer: 123

Foto graf: www.ogs.nl
De ouders van Leendert waren  schipper Jan Groenewegen van der Weiden (*1893) uit Lekkerkerk en Alida Lodewina Butter (*1892) uit Krimpen a/d IJssel. Ze kregen de volgende kinderen:
Leendert (1917-1940)
Arie (*1920-1920)
Arie(*1922-1922)
Jan (1924- Dordrecht 1942)
Cornelis Jan, woonde in Nieuw-Lekkerland
                                   
Leendert was dienstplichtig militair en was gelegerd aan de Grebbelinie.       
Op de Lek bij Tiel lag een schipbrug, aangelegd door de 1e SchipBrugTrein. Ter hoogte van Zennewijnen (ongeveer 3,5 km stroomafwaarts van Tiel) lag een 5-ton veerpont aangelegd door de IIe Pontonafdeling.

Pontons over de Ophemertsee kil (foto RAR-Tiel)

In de zeer vroege ochtend van 10 mei 1940 kwam dit veer te vervallen. De pontons werden ingezet met materieel van de IIIe SchipBrugTrein en mogelijk ook de 1e Varende PontonTrein teneinde een schipbrug te vormen 800 meter stroomafwaarts ter hoogte van Ophemert. In de uiterwaarden  moesten over een oude Kil tevens een aantal pontons worden gebruikt.

Conform opdracht van commandant IIe PontonAfdeling verplaatste men het hoofd van de zuidoever naar de noordoever en omgekeerd. Tijdens de aanleg van de schipbrug sneuvelde soldaat
Leendert Groenewegen van der Weiden van 1-II PontonAfdeling. Leen werd in zijn hoofd geraakt door vijandelijk vuur, toen de brug gedurende de aanleg werd beschoten door Duitse vliegtuigen.

Er lagen dus op 11 mei 1940 tussen Tiel en Ophemert twee schipbruggen. Dit alles natuurlijk om de grote terugtocht vanuit het zuiden (en zuid-oosten) naar de Vesting Holland mogelijk te maken. Uiteindelijk maakte eigenlijk alleen III - 3 R.I. gebruik van de schipbrug bij Ophemert. Beide bruggen zijn in de nacht van 11 op 12 mei 1940 opgebroken.  
     
Leendert was de enige pontonnier van de IIe P.A. die gesneuveld is in die meidagen. Hij werd tijdelijk te Ophemert begraven, eind juni 1940 is hij met militaire eer herbegraven in zijn woonplaats Nieuw-Lekkerland.
In 1994 heeft de familie van Leendert aangegeven dat de grafrust eerbiedigd moet worden en dat overplaatsing naar het Ereveld Grebbenberg niet aan de orde is.

        
Bron: www.grebbeberg.nl      
Terug naar de inhoud