Crash Herwijnen dec. 1943 - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Crash Herwijnen dec. 1943

Gemeente West Betuwe > Gesn. Geallieerde militairen > Gesn. Britten en Nieuw-Zeelanders
Achternaam: Phillips
Voornamen: John Douglass
Voorletters: J D
Beroep:
Functie: navigator
Unit: 105 Sqdn
Legernr: 138829
Geboorteplaats:
Geboortedatum: 1922
Overlijdensplaats: Herwijnen
Overlijdensdatum:
12/13-12-1943
Begraafplaats: Herwijnen
Gemeente: Lingewaal
Vak:
Rij:
Nummer:

De ouders van John waren Vernon Cheveley Phillips and Francis Wylie uit Wickford in Essex.

Achternaam: Reynolds
Voornamen:
Voorletters: Benjamin Frank
Beroep:
Functie: piloot
Unit: 105 Sqdn
Legernr.: 118712
Trouwjaar: 1942
Geboorteplaats: Ergens in Wales (GB)
Geboortedatum: 1922
Overlijdensplaats: Herwijnen
Overlijdensdatum: 12/13-12-1943
Begraafplaats: Herwijnen
Gemeente: Lingewaal
Vak:
Rij:
Nummer:

De ouders van Benjamin waren Frank U. en Dorothy Reynolds.
Frank was in 1942 getrouwd met Kathleen Brenda Reynolds uit Cambridge.

Bron graffoto: R. van de Velde

De Havilland Mosquito (Bron foto: www.telegraph.co.uk)

In de namiddag van 12 december 1943 krijgt het 105 Sqdn op hun basis in Marham opdracht om met tien De Havilland Mosquito-bommenwerpers een bombardement uit te voeren in op en rond de Krupp-fabrieken bij Essen. Elk vliegtuig heeft vier zgn. 500 ponders aan boord. Ze kunnen dankzij een vernuftig radarsysteem precisiebombardementen uitvoeren.
Aan boord van de De Havilland DK354 zijn piloot en oorlogsvrijwilliger Frank Reynolds en navigator Frank Douglas Phillips. Na hun lading te hebben afgeworpen willen ze in het donker via het rivierengebied weer terugkeren naar hun basis. Helaas worden ze opgemerkt door Duitse radarstations, zoals de zgn. Gorilla bij Schoonrewoerd. Vanaf Fliegerhorst Venlo (zie video onderaan), worden Duitse nachtjagers op pad gestuurd om de Mosquito's onschadelijk te maken. In de Heinkel HE 219 A-0 zitten piloot Manfred Meurer en Radaroperator Gerhard Schiebe. Zij slagen erin met behulp van hun eigen boordradar de onbewapende Mosquito van Reynolds en Phillips op te sporen. Hun boordkanonnen treffen doel en de Mosquito met de beide Britten stort brandend neer in de buurt van Fort Asperen. Meteen werd het gebied rond het wrak afgezet door Duitse militairen. Die hadden echter enkele dagen nodig om het wrak en de lichamen te bergen. De twee stoffelijke overschotten werden naar de Oude Begraafplaats in Herwijnen waar ze nog steeds liggen begraven.

In mei 2014 bracht de 95-jarige Brenda, de toenmalige vrouw van Reynolds, een eerste bezoek aan het graf van haar man Frank. Haar 69-jarige zoon Chris was daarbij ook aanwezig. Hij heeft zijn vader nooit gekend, want zijn moeder was in verwachting van hem, toen zijn vader bij Herwijnen crashte.  

Het doel van de Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegers Lingewaal (EVGL) is het permanent zichtbaar maken van de Luchtoorlog zoals die zich boven de gemeente Lingewaal en het Rivierenland heeft afgespeeld en het eren van geallieerde vliegeniers en burgers die het leven gaven of die gevangen werden genomen. Ze wil de geschiedenis vastleggen en deze permanent beschikbaar maken voor het grote publiek, zoals op onderstaande video is te zien:
Terug naar de inhoud