Davy Gast - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Davy Gast

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers > Joodse slachtoffers
Dayj Gast, een door geweld omgekomen joodse jongeman, aangespoeld bij steenfabriek De Tollewaard in Lienden

Op 1 juni 1944 spoelde bij steenfabriek De Tollewaard in Lienden het stoffelijk overschot aan van de 29-jarige op 24 januari 1915 in Zutphen geboren kantoorbediende Davy Albert Gast. Hij was de zoon van directeur Louis Gast  (1885-1945) uit Groningen en Bertha Muller (1886-1962) uit Goor. Zij trouwden op 25 februari 1914 in Goor.
Davy was bij de mobilisatie dienstplichtig sergeant bij de infanterie. Daarvoor was hij werkzaam als kantoorbediende bij een assurantiemaatschappij.
Nadat door Dr. Hulst sectie op het stoffelijk overschot was verricht, bleek dat Davy door geweld om het leven was gebracht. Hij is op 3 juni 1944 op de Algemene Begraafplaats in Lienden begraven. Op 7 juni vroeg een tante van hem uit Hilversum een herbegrafenis aan. Daarop is Davy herbegraven op de Nederlands Israëlitische Begraafplaats aan de Soesterweg te Amersfoort. De precieze doodsoorzaak is niet bekend. De gemeentesecretais van Lienden schreef in 1955 dat "hij dacht dat het zelfmoord was, maar dat Davy wel gezien kon worden als een indirect oorlogsslachtoffer."


Zijn neef notaris Th. Heimans, wonende op de Weteringschans 237 in Amsterdam was erfgenaam en behartigde na de dood van Bertha Muller alle zaken omtrent Davy.
Terug naar de inhoud