Dhr. B. Boer uit Rotterdam - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. B. Boer uit Rotterdam

Gemeente West Betuwe > Buiten de slachtofferslijst > Slachtoffers Waalcrossings > Crossers bij Varik verdronken 7-1-1945
Achternaam: Boer
Voornamen: Bastiaan
Voorletters: B
Beroep: landbouwknecht
Geboorteplaats: Rotterdam
Geboortedatum:
Overlijdensplaats: Varik
Overlijdensdatum: 7-11-1944
Begraafplaats: Lichaam nooit gevonden

Bastiaan Boer werd op 28 mei 1923 in Rotterdam geboren. Zijn ouders waren Bastiaan Boer (1882-1963) en Gerrigje Monster (1886-1977) die trouwden op 27 december 1917 in Rotterdam en kregen drie kinderen:
  • ..?.., die trouwde met dhr. Kranenburg
  • Bastiaan (1923-1944)
  • Maria (?-1979), die trouwde met dhr. Punt.
Het gezin woonde in Rotterdam in de wijk Charlois op de Meester Arendstraat 42a in Rotterdam.

Bastiaan is op 15 maart 1937 ter beschikking van de Regering gesteld bij de Rudolfstichting in Achterveld bij Barneveld. Officieel woonde Bastiaan vanaf 18 augustus 1943 op de Middenweg 3 in Maarssen. Hij stond hier ingeschreven als een ongehuwde landbouwer.

Zijn moeder schreef in 1957 naar de Oorlogsgravenstichting het volgende: "Mijn zoon is 3 november 1944 vijf uur in de morgen weggegaan en sindsdien is nooit meer iets van hem gehoord. Hij heeft mij gezegd dat hij naar bevrijd gebied in Brabant wilde gaan. Zijn nog altijd bedroefde moeder. G. Boer-Monster...."

De Rotterdamse Hoofdcommissaris J. van Dop verklaarde in december 1958 aan de Oorlogsgravenstichting het volgende:

"Anna Stout, echtgenote van J. Uitbeijerse, hier wonende Meester Arendstraat 40c, verklaart dat zij in juni 1933 is gehuwd met wijlen Klement Jan de Bruin geboren 5 november 1911 te Hendrik Ido Ambacht. Na 3 november 1944, toen haar man (met een buurjongen genaamd Klement Jan de Bruin) de echtelijke woning verliet om te trachten zich bij de Engelsen in Noord Brabant aan te sluiten, heeft zij niets meer van hem persoonlijk vernomen.
Later vernam zij van Wim Bresser, tuinder, wonende te Varik, dat De Bruin en Boer een nacht in diens woning hadden doorgebracht. Daags daarna zou Bresser hen naar de Waal hebben gebracht en getuige zijn geweest dat beiden, na zich met olie te hebben ingesmeerd, te water zijn gegaan om over te zwemmen. Aangenomen wordt dat beiden zijn verdronken of tijdens hun poging om over te zwemmen zijn doodgeschoten. Voor zover getuige bekend zijn de stoffelijke overschotten van beiden nooit gevonden."

Terug naar de inhoud