Dhr. A. van Zee - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. A. van Zee

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Geldermalsen
Achternaam:   Zee
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Adrianus
Voorletters: A.
Beroep: Smid, lid verzet
Geboorteplaats: Poederoijen
Geboortedatum: 14-09-1917
Overlijdensplaats: De Bilt
Overlijdensdatum: 08-03-1945
Begraafplaats: N.H. Begraafplaats te Poederoijen
Gemeente: Zaltbommel
 
De ouders van Adrianus waren smid Adrianus "Arie" van Zee (1876-1961) en Gerritje van Ooijen (1880-1969) uit Poederoijen. Ze kregen samen elf kinderen:
  • Wilhelmina "Mien" (1900-1981), getrouwd met Gosse Adema
  • Jan (1902-1987) was verzetsstrijder in Geldermalsen. (zie Verzet G'malsen elders op deze website), getrouwd met Leentje Lievaart
  • Margaretha "Gre" (1905), getrouwd met Piet van der Sijde
  • Willem "Wim" (1906), getrouwd met Jenneke van de Wetering
  • Gerritje Elizabeth "Bets" (1909-2006), getrouwd met Teunis de Zeeuw
  • Adriana (1910-1991), getrouwd met Gerrit de Zeeuw
  • Hendrik Gerard (1912-1937),
  • Gerrit (1914-2001), getrouwd met Cor de Raad
  • Adrianus (1917-1945), verloofd met Ina Hazeleger
  • Gerritje (1926-1926),
  • Lenard, getrouwd met Peet ..........
  • Jan Hendrik, getrouwd met Rie Spiering

Na de lagere school ging Adriaan naar de ambachtsschool in Gorinchem. Daarna heeft hij een paar jaar bij metaalfabriek De Vries-Robbé in Gorinchem gewerkt. Vervolgens is hij bij zijn oom Jan van Zee in Geldermalsen gaan werken, die daar een smederij en een fietsenzaak had.

Adriaan maakte deel uit van de Veense verzetsgroep. Hierin zaten mannen in de bloei van hun leven, die uit volle overtuiging de strijd aangingen en daarvoor alles op het spel zetten. Ze hadden allemaal een goede baan: Wim Colet had een aannemersbedrijf, Kees Hazeleger was boekhouder bij de veiling in Veen. Samen met "Jan", Gert Tameris en Cor van Ballegooijen vormden zij onder leiding van Huib van der Maaden de Veense verzetsgroep. Veel van hun verzetswerk is niet bekend. Ze hielpen wel een Engelse piloot, toen hij in vijandelijk gebied terecht kwam en hebben bijgedragen aan de ontsnapping van enkele joden in Zaltbommel.
 
Door verraad kwam de groep tenslotte ten val. De verzetsgroep nam een gedeserteerde Duitse jongen in vertrouwen, die tenslotte ook bij de groep kwam. Toen op een gegeven moment het Land van Heusden en Altena door het Ardennenoffensief weer volstroomde met Duitse soldaten, voegde hij zich weer bij zijn kameraden. De volgende morgen, rond de kerstdagen van 1944, werden de verzetsstrijders met groots machtsvertoon één voor één opgepakt en naar de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht overgebracht.
 
In de nacht van 6 op 7 maart 1945 raakte de SS-officier Hans Albin Rauter, de nazi-Duitse leider van de politie in Nederland, bij de Woeste Hoeve op de oostelijke Veluwe zwaargewond bij een toevallige aanslag. Op 8 maart 1945 executeerden de Duitse bezetters als represaille 117 gevangenen bij de plaats van de aanslag. Uit de gevangenis op het Wolvenplein in Utrecht werden zes personen uitgekozen die op 8 maart 1945 in het fort De Bilt werden gefusilleerd. Hierbij hoorden ook Adriaan van Zee en enkele andere gearresteerde verzetslieden uit het land van Heusden en Altena. De andere waren: Arie Gerrit Boom, Frans Nicolaas van Dijk, Cornelis Mari Hazeleger, Johan François Kievits, Anton Kröner, Huib van der Maaden, Marius Daniël Nieuwenhuijzen, Jacobus Vastmaar, Aart Cornelis Vermeulen uit Culemborg, Adriaan Theodoor Visser en Eduard Jacobus Wilbrink uit Tricht.
Adriaan werd eerst begraven op een begraafplaats in Utrecht, de herbegrafenis in Poederoijen vond plaats op 5 juli 1945. Op zijn grafzerk wordt verwezen naar psalm 118 vers 19.
 
De oude legerjas van Adriaan, die hij droeg tijdens zijn executie, is lang in familiebezit geweest. John van Zee, een neef van Adriaan schreef daarover: "Toen ik naar Canada ging in 1954 en afscheid nam van mijn oma, liet zij mij en mijn verloofde de overjas zien met 6 kogelgaten erin, die mijn vader uit De Bilt had opgehaald. Ik vergeet dat nooit meer.....".

 

Het graf van Jan in Poederoyen

Volgens de officiële overlijdensakte blijkt dat Adriaan van Zee in de gemeente Geldermalsen woonde.


Bron: www.vierheerlijkheden.nl/dorp-algemeen.htm en Robert van der Hek-boekbespreking over het boek: De Krimpenerwaard tijdens de Tweede Wereldoorlog van Fred van Wijnen
Terug naar de inhoud