Dhr. G. van Zijderveld - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. G. van Zijderveld

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Ophemert
Achternaam: Zijderveld
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Gijsbertus
Voorletters: G
Geboorteplaats: Ophemert
Geboortedatum: 07-01-1934
Overlijdensplaats: Ophemert
Overlijdensdatum: 23-10-1944
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats Ophemert
Gemeente: West Betuwe
Nummer: 303

Bron foto graf: R. van de Velde
De ouders van Bertus waren mandenmaker Willem van Zijderveld (Ophemert 1912- Haaften 2000) en Gijsberta van Lith (1913-1999) Ze trouwden in Ophemert in 1931 en kregen de volgende kinderen:
Willem "Wim" (*1932)
Gijsbertus "Bertus" (1934-1944)
Marinus "Ries" (*1932-2010)
Betje "Bets"Gijsberta (*1946)
Gijsbertus "Bertus" (*1948)

Bertus (Bron. W. van Zijderveld)

Op 23 oktober 1944 rond 24.00 uur reed een kleine colonne Duitse vrachtwagens over de dijk bij het buurtschap Kloppenhof, net buiten Ophemert. Engelse artillerie in de buurt van Wamel, aan de andere kant van de Waal, vuurden daar 6 á 7 granaten op af. Een granaat kwam in een stevige boom naast het huis van de familie Van Zijderveld terecht en explodeerde. Een reeks van scherven vloog alle kanten heen, ook door het rieten dak van hun woonhuis. Daar lagen de drie kinderen van het gezin op zolder te slapen. De tienjarige Bertus werd in zijn slaap door een hele kleine granaatscherf getroffen in zijn long en overleed ter plaatse. Zijn broer Wim lag naast hem en kon zich nog herinneren dat hij een kleine wond op de rug van zijn broertje zag en dat zijn onthutste vader zijn broertje optilde en via de trap naar beneden bracht.
Het gezin kreeg nauwelijks de tijd om het verdriet te verwerken, want drie maanden later werden ze vanwege de aanhoudende beschietingen, verplicht te evacueren naar Wadenoyen. Daar verbleef het gezin in die zeer koude winter, samen met de familie De Bie, in twee kippenhokken achter het bedrijf van meelhandelaar Van Baren. Eén om in te slapen en één om in te wonen.
Moeder heeft het pyjamaatje van Bertus nog tot haar dood bewaard.
De toenmalige buurtvereniging Door Eendracht Sterk (DES) heeft ervoor gezorgd dat er een voor die tijd dure grafsteen op zijn grafje werd geplaatst.
Bertus was het eerste burgeroorlogsslachtoffer in Ophemert.

Terug naar de inhoud