Hr. J.W. Kwint - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Hr. J.W. Kwint

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers > Eck en Wiel
Achternaam: Kwint
Voornamen: Jan Willem
Voorletters: J.W.
Beroep: Polijster metaalwarenfabriek
Geboorteplaats: Eck en Wiel
Geboortedatum: 12-11-1916
Overlijdensplaats: Bedburg-Hau, Landkreis Kleve
Overlijdensdatum: 12-02-1945
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats te Eck en Wiel
Gemeente: Buren
Provincie: Gelderland
Nummer: 66
De ouders van Jan Willem Kwint waren de fruitkoopman Christiaan Kwint (1890-1976) en Jannetje van Eck (*1896). Ze kregen samen vijf kinderen:
  • Jan (1917),
  • Adriananus Gerrit (1920),
  • Hendrinus (1922),
  • Maria Hendrika (1926)
  • Christiaan (1937).
Het gezin woonde op de Buitenweg 44 in Eck en Wiel.

                                                         
Het bestek dat Jan zelf  heeft gemaakt

Jan werkte eerst als polijster bij Gero en daarna bij Sola in Zeist. Hij ging daar elke dag met de fiets vanuit Eck en Wiel naartoe.
In 1942 werd hij voor de Arbeitseinsatz opgeroepen om naar Berlijn te gaan. Op de een of andere manier is hij op de terugweg in Hau o
p de Gocherlandstrasse 89, nabij Kleef, bij een boer ondergedoken. Hij kwam daar op 12 februari 1945 om 4.30 uur 's nachts om het leven toen het even stil was met vuren van geallieerde strijdkrachten. Toen het vuren weer begon, dook hij naast een muur van het huis. Hij is daar getroffen en overleden. Het huis brandde af en zijn stoffelijk overschot is onder een muur terecht gekomen. Bij het puinruimen is het weer gevonden en begraven. Aangezien de meeste van zijn spullen in het huis ook waren verbrand, hebben omwonenden op zijn grafkruis vermeld: Kwint, Johann.   

Zijn familie had sinds 10 augustus 1944 geen contact meer met hem gehad. Zijn ouders hebben na de bevrijding zijn graf in Hau bezocht en wilden dat hij in Eck en Wiel begraven zou worden. Zij hebben bij die gelegenheid tevens de boerderij bezocht waar hij had gewerkt. Zijn wandelstok en plunje lagen daar nog steeds.
Jan is op 6 augustus 1951 herbegraven op de Algemene Begraafplaats te Eck en Wiel.

Op zijn overlijdensakte staat dat zijn laatst bekende woonplaats Bergharen is. Hier was Jan, samen met plaatsgenoot Christiaan Berendsen, vanaf 5 januari 1944 officieel woonachtig als kostganger op de Veldsestraatweg 5. Voor hen beiden was het dan eenvoudiger de grens over te gaan om te werken.

Met dank aan S.Arntz
Terug naar de inhoud