Dhr. J. Markus uit Kapel-Avezaath - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. J. Markus uit Kapel-Avezaath

Gemeente Buren > Buiten de slachtofferslijst
Achternaam: Markus
Voornamen: Johannis Marinus
Voorletters: J.M.
Beroep: Voerman
Geboorteplaats: Kapel-Avezaath
Geboortedatum: 11-04-1869
Overlijdensplaats: Nijmegen
Overlijdensdatum: 29-11-1944
Begraafplaats: Onbekend
De ouders van Johan waren de uit Zoelen afkomstige  arbeider Arie Markus en de Maasbommelse Johanna Smith. Ze kregen samen acht  kinderen: Dirkje (1862), Hermanus (1863), Antheunis (1866), Johannes Marinus,  Willem Marinus (1872), Arie (1874), Clasina Johanna (1878) en Dirkje (1880). Het gezin verhuisde op 18 maart 1882 naar Tiel.
Voerman  Johannis M. Markus,  uit Kapel Avezaath, trouwde op 7 mei 1896 in Nijmegen met de vijf jaar jongere  dienstbode Maria van Reesch uit Groesbeek. Ze kregen samen zes kinderen.  Maria overleed in 1923. Johannis is daarna  hertrouwd met mevr. Huberts.
Op 17 september 1944 begon operatie Market Garden. Amerikaanse en Britse  soldaten probeerden Nijmegen en andere Zuid-Nederlandse steden te bevrijden.  Nijmegen werd echter fel verdedigd door de Duitse bezetters en toen deze zich  teveel in het nauw gedreven voelden, verlieten ze de stad. Daarbij werd een deel  van de binnenstad dat nog overeind stond na een foutief uitgevoerd Amerikaans  bombardement, alsnog in brand gestoken. Nu ontkwam het stadhuis ook niet.
Op 20 september veroverden de geallieerden de bruggen over de Waal. Nijmegen lag  echter nog een halfjaar onder Duits vuur.
Johannis woonde in Nijmegen op de Maerlantstraat 91. Hij kwam op  woensdagmiddag 29  november 1944 op 75-jarige leeftijd om het leven bij een Duitse beschieting van  deze stad. Granaten vielen er o.a. bij de kazerne, met als gevolg vier doden en  veel gewonden. De andere in de Brederostraat en bij het kanaal.
Foto: Bart Janssen, Nijmegen
Terug naar de inhoud