Ravenswaaij P.B. Hill - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Ravenswaaij P.B. Hill

Gemeente Buren > Gesn. geallieerde militairen > Gesn. Britten
Name: HILL, PETER BURKE
Initials:P B
Nationality:United Kingdom
Rank:Staff Serjeant
Regiment/Service:Glider Pilot Regiment, A.A.C.
Age: 22
Date   of Death: 25/09/1944
Service No: 5511117
Additional information:Son of Henry Hill, and of   Elizabeth Hill, of Darlington, Co. Durham.
Casualty Type:Commonwealth War Dead
Grave/Memorial Reference:South-east part.
Cemetery:MAURIK ROMAN CATHOLIC CEMETERY
Peter ("Pete") Hill werd  in 1922 in het Engelse Darlington geboren. 

Pete op de Hampshire school, achterste rij 2e rechts

Pete was student en wilde 'iets doen om de wereld te verbeteren' en ging vervolgens in 1942 als oorlogsvrijwilliger het leger in.
Rechts Pete met een onbekende collega, net voordat hij met zijn opleiding begon
Hamilcar
Peter werd als zweefvliegtuigpiloot gestationeerd op het vliegveld Tarrant Ruston in het graafschap Dorset. 
Op 17 september 1944 was hij eerste piloot in een Hamilcar-zweefvliegtuig (glider), die werd ingezet bij de operatie Market-Garden. Zijn tweede piloot was Sergeant T.L. Openshaw. Ze moesten twee Bren Gun carriers naar Wolfheze brengen. Hun landing nabij Arnhem was perfect. Hierna voegden zij beide zich bij C-squadron en moesten de zuidzijde van Wolfheze helpen verdedigen. Vervolgens ging het riuchting Oosterbeek. Hier moesten ze op 25 september 1944  vluchten voor de Duitse overmacht. Dat deden ze door op vlotten, canvas bootjes of zwemmend de overkant van de Rijn, nabij Driel, over te steken. Peter kon echter niet zwemmen en was doodsbang in water, maar had het geluk juist daar een Engels kampioen zwemmen David Hartley te ontmoeten. Ze zagen beiden kans om in een canvas boot te stappen, maar die kreeg al spoedig een voltreffer van een mortiergranaat, waardoor het kapseisde en de passagiers in het water belandden. David greep Peter vast, maar raakte hem helaas in het donker weer kwijt. Hijzelf kwam pas weer bij kennis in een veldhospitaal en hoorde toen dat Peter Hill vermoedelijk was verdronken.
 Bron foto: Hoogendoorn, MaurikHet stoffelijk overschot van Pete spoelde op 18 november 1944 aan nabij de Steenoven in Ravenswaaij. Hij is begraven op het RK-kerkhof in Maurik. Zijn moeder en nicht hebben zijn graf regelmatig bezocht. In september 2004 bezocht zijn vroegere collega John Perfect voor het eerst de begraafplaats in Maurik.
 
Met dank aan o.a. Philip Reinders

 
Terug naar de inhoud