Heessselt en Varik 1944 - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Heessselt en Varik 1944

Gemeente West Betuwe > Oorlogsjaren Varik e.o.

In het najaar werd de toren van de rooms-katholieke Kerk in Varik flink beschoten door de Engelsen, die aan de andere kant van de Waal waren. Zij vermoeden dat deze kerk een uitzichtpunt van de Duitsers was. In een deur bij het koor is nog altijd de inslag van een scherf van een granaat te zien. Ook een fraaie glas-in-lood raam, dat de martelaren van Gorinchem voorstelde, werd door het geschut vernield.
Naast het huis van familie Van 't Hooft woonde de Duitse Ortskommandant. Hij had in de boomgaard naast dit huis een schuilkelder voor zichzelf laten bouwen.
Ook op de hoek van de Molenstraat met de Waaldijk was een schuilkelder gebouwd. Daarin konden veel mensen uit het dorp bescherming zoeken. Dat was ook wel nodig, want gaandeweg de oorlog werd het steeds gevaarlijker door beschietingen en bombardementen. Langs de dijk kwamen loopgraven en schuttersputjes te liggen. Geallieerde vliegtuigen schoten op alles wat bewoog. Herfst 1944 lagen Engelse troepen al aan de overkant van de Waal, alleen Rossum was nog Duits en Heerewaarden was niemandsland.

Met dank aan Corry Derksen
Terug naar de inhoud