Dhr. J. Blom - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. J. Blom

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Meteren
  Achternaam: Blom
Voornamen: Johan
Voorletters: J.
Beroep: Koopman
Geboorteplaats: Geldermalsen
Geboortedatum: 23-10-1899
Overlijdensplaats: Leiden
Overlijdensdatum: 19 mei 1940
Begraafplaats: Oude begraafplaats te Meteren
Gemeente: Geldermalsen

Foto graf: R. van de Velde
De ouders van Johan waren koopman Barend Blom en Geertje Kroese. Ze  woonden in een boerderij aan de Blankertseweg 11 in Meteren.
Johan trouwde op 17 augustus 1922 in Est en Opijnen met Elisabeth Maria Berendse  (*1900-1972). Ze kregen samen negen kinderen :
  • Willem "Wim" (*1921)
  • Gijsbertha Cornelia (*1925-1926)
  • Gijsbertus "Gijs" (*1926-1994)
  • Barend (*1928-1960) a.g.v. verkeersongeluk in Duitsland
  • Cornelis "Kees"(*1929)
  • Geertje (*1932)
  • Johan "Joop"(*1933)
  • Jenneke (*1935)
  • Dirk (*1936)


Hier zien we de oudste zoon Wim bij de Fargo-veetruck van zijn  vader

Johan had, zoals gebruikelijk in die tijd, verschillende beroepen:  kersenkweker, handel in varkens en stro en veetransporteur. Zijn bovenstaande  veewagen werd tijdens de mobilisatie gevorderd door het Nederlandse leger. In de  nadagen van de oorlog hebben de Duitsers op hun vlucht deze truck mee naar huis  genomen.

Door de evacuatie van Geldermalsen op 12 mei 1940  moest Johan en  zijn gezin vertrekken richting Gouda. Na daar één nacht te hebben doorgebracht  moesten zij zich verplaatsen naar Alphen aan den Rijn. Het gezin kwam daar net  buiten het stadje in een grote boerderij terecht. Johan ging op 14 mei met een familielid  naar de kapper in Alphen a/d Rijn. Terwijl hij daar binnen zat, brak ineens een  hels  Duits bombardement los. Hij ging naar het raam om te kijken en werd zwaar gewond door een scherf of kogel die  door het raam van de kapperszaak naar binnen kwam. Op 19 mei 1940 is hij in het  ziekenhuis in Leiden aan zijn verwondingen bezweken.
De boerderij waar zijn gezinsleden verbleven werd op het hetzelfde moment ook  zwaar beschadigd, waarbij de eigenaresse van de boerderij  ook om het leven  kwam. Eén van Johans kinderen, Joop, was hiervan getuige. De achttien evacues en  andere bewoners beleefde benauwde momenten in een  sloot achter de boerderij, waar ze voor de bommenregen schuilden.
Het stoffelijk overschot van Johan is na enkele dagen vanuit Alphen a/d Rijn  overgebracht naar Meteren, waar Johan is begraven op de oude Begraafplaats.

Zie ook   Dhr. Zondag uit Geldermalsen, hij  overleed een uur later  in deze stad aan zijn verwondingen. Ook Dhr. Ganzeman uit Geldermalsen en Dhr. Versteegh uit Gellicum  kwamen bij ditzelfde bombardement in Alphen a/d/ Rijn om het leven.
Kijk voor een verslag van dit bombardement elders op deze website.

Klik hier voor de officiële overlijdensakte van Johan  

 
Met dank aan Joop Blom en John de  Lang voor de foto's
Terug naar de inhoud