Zoelen P.L. Thomas - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Zoelen P.L. Thomas

Gemeente Buren > Gesn. geallieerde militairen > Gesn. Engelsen
Twee stoffelijke overschotten = één slachtoffer


 Blenheim  IV

Behalve een overvloed aan Duitse vliegtuigen en een enkel Nederlands vliegtuig, hebben ook Engelse vliegmachines in de meidagen van 1940 boven de Betuwe geopereerd. Gezien de Duitse overmacht waren ze niet erg succesvol.
Het 57e RAF Squadron was bij het uitbreken van de oorlog gestationeerd in Frankrijk en uitgerust met Bristol Blenheims. Ze werd betrokken bij bombardementen en verkenningsoperaties tijdens de Duitse invasie. Het squadron opereerde vanuit Rosières-en-Santerre, vervolgens in Poix en tenslotte Crécy, voordat het terugkeerde naar Engeland eind mei 1940. Na een kort verblijf in Wyton verhuisde het squadron naar Schotland om anti-scheepsaanvallen tegen de kust van Noorwegen te beginnen.

Eén van hun Blenheim MK IV (serienr.  L9245, DX-P) van dit 57e RAF-squadron, steeg 's morgens op 10 mei 1940 op vanuit hun basis in Rosières-en-Santerre in Picardië in Frankrijk, voor een verkenningsvlucht boven het zojuist door Duitsland aangevallen Nederland. Het betrof het gebied in de regio Den Bosch-Tiel- Nijmegen. Boven Tiel werden ze tijdens hun vlucht ontdekt door een Duitse Messerschmitt met piloot Emmerich Fluder (van 5/jg27) aan de knuppel. Hij achtervolgde en jaagde het vliegtuig op naar de Betuwe. Uiteindelijk werd een kogelregen vanuit de Duitse jager de bemanning noodlottig en stortte de Blenheim tenslotte om 12.08 uur Duitse tijd (is 10.30 uur Nederlandse tijd) neer bij de Vogelenzangsebrug in Echteld. Ongeveer op de plaats waar nu het dorpje Lingemeer is gelegen. De hele bemanning kwam daarbij om het leven.

Alban Thomas en Leslie Jordan werden eerst begraven achter een boerderij op E 102 in Echteld. In december 1946 zijn de stoffelijke resten herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Hoek van Holland.

Van de derde inzittende ontbrak elk spoor. Enkele weken na de crash waren Toon van Ewijk en Cees de Waal uit Zoelen bij de zgn. Schelenhoek in Zoelen aan het vissen, toen zij in het water een vormloze massa ontdekten, dat achter een paaltje was blijven haken. Bij nadere bestudering bleek het tot hun verbijstering om het onderste deel van een menselijk lichaam te gaan. Aan het ene been zat nog deel van een broek, een kous en een schoen. In één van de broekzakken zat een witte zakdoek met opschrift "Alban Thomas". Het al in verregaande staat van ontbinding verkerende lijk, werd vervolgens op het nieuwe kerkhof aan de Beemdsestraat in Zoelen begraven. Na de oorlog plaatste men bij dit graf een grafsteen, waarop werd vermeld dat het om een onbekende Engelse vlieger zou gaan.

In maart 1941 werd in Buurmalsen op de plaats waar de Korne in de Linge uitkomt een bovenlichaam uit de Linge gehaald, dat kon worden geïdentificeerd als P.L. Thomas en onder die naam ook werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Buurmalsen.
Amateur historicus Dhr. J. van Alphen uit Deil en de bekende RAF-onderzoeker dhr. J. Hey uit Hengelo, kwamen in de jaren zeventig na intensief speurwerk tot de conclusie, dat beide stoffelijke resten deel hadden uitgemaakt van hetzelfde lichaam.

De bemanning bestond uit de volgende drie personen:

Graf van P.L. Thomas in  Buurmalsen                                                    Graf van onbekende vliegenier in Zoelen

Naam: Thomas
Voornaam: Penry Llewelyn
Land: United Kingdom
Rang: Sergeant (navigator)
Regiment/ ServiceL: Royal Air Force
Unit: 57 Sqdn.
Geboren: 1e kwartaal 1913
Overlijdens datum:10/05/1940
Service nt.: 563934
Begraafplaats: Algemene begraafplaats in Buurmalsen

Penry werd geboren in Pontypridd, Glamorganshire in Wales, 1e kwartaal in 1913. Hij was de zoon van mijnwerker Brynley "Brin" Adolphus Thomas en Minnie Evans. Penry trouwde in het voorjaar 1939 in Salisbury, Wiltshire, met Doris Florence Hill (1911-1992) uit Holborn, Londen.Bron:  http://www.newportsdead.shaunmcguire.co.uk/T.htm

Naam: Thomas
Voornaam: Alban
Rang: Pilot Officer                  
Functie: Pilot                    
Service No: 41332                    
Overlijdensdatum: 10/05/1940  
Leeftijd: 21  (geboren in de zomer van 1918)
Regiment/Service: Royal Air Force 57 Sqdn.                                          
Grave Reference: Rij G. Graf 7.  
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats Hoek van Holland
Aanvullende informatie: Zoon van Rachel T. Evans en wijlen Alban Thomas uit Newport, Monmouthshire (Zuid-Wales).
In august 1934 verhuisde de familie naar Malta. Zijn broer  Thomas "Tom" Watts. kwam in maart 1946 tijdens zijn diensttijd als lid van The Royal Canadian Artillery door een ongeluk om het leven. Hij ligt begraven in LLANHENWG op begraafplaats ST. JOHN THE BAPTIST CHURCHYARD, S.E. part.


Naam: Jordan
Voornamen: Leslie Frederick
Rang: Leading Aircraftman                    
Functie: W. Op./Air Gnr.                    
Service No: 624246   
Geboorteplaats: Woolwich, Kent                 
Overlijdensdatum: 10/05/1940                    
Leeftijd: 27                                         
Regiment/Service: Royal Air Force 57 Sqdn.    
Grave Reference: Rij G. Graf 6.
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats Hoek van Holland                   
Aanvullende informatie: Leslie was een zoon van ingenieur-machinist Frederick Benjamin Jordan (1892-1971) uit Plumstead in Kent GB en Jane Elizabeth Hodgman (1891-1987) uit Woolwich in Kent GB. Het stel trouwde in juli 1915 in Woolwich, toen Leslie twee jaar oud was.
Er waren nog twee andere kinderen: Edgar Stanley (1920-2005) en Muriel Violet (1926-2007). Het gezin is in 1936 geëmigreerd naar Canada en woonde in Victoria, British Columbia en daarna in Saanech, BC.Terug naar de inhoud