Crash Buurmalsen/ Zoelen - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Crash Buurmalsen/ Zoelen

Gemeente West Betuwe > Gesn. Geallieerde militairen > Gesn. Engelsen en Nieuw-Zeelanders
Graf van P.L. Thomas in  Buurmalsen                                                    Graf van onbekende vliegenier in Zoelen

Twee stoffelijke  overschotten = één slachtoffer

 
  Blenheim  IV

Behalve een overvloed aan Duitse vliegtuigen en een enkel Nederlands vliegtuig, hebben ook Engelse vliegmachines in de meidagen van 1940 boven de Betuwe geopereerd. Gezien de Duitse overmacht waren ze niet erg succesvol. Zo was er een Blenheim Mk IV (serienr.  L9245, DX-?) van het 57e RAF-squadron die op 10 mei 1940 's morgens opsteeg vanuit hun basis in Rosières-en-Santerre in Frankrijk. Tijdens hun vlucht werden ze door een Duitse Messerschmitt met piloot Fluder (van 5/jg27) aan de knuppel ten westen van Nijmegen ontdekt, achtervolgd en opgejaagd naar de Betuwe. Uiteindelijk werd een kogelregen vanuit de Duitse jager de bemanning noodlottig en stortte het om 12.08 uur tenslotte neer bij de Vogelenzangsebrug in Echteld. Ongeveer op de plaats waar nu het dorpje Lingemeer is gelegen. De hele bemanning kwam daarbij om het leven.
Alban Thomas en Leslie Jordan werden eerst begraven achter een boerderij op E 102 in Echteld. In dec 1946 zijn de stoffelijke resten herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Hoek van Holland.

Van de derde inzittende ontbrak elk spoor. Enkele weken na de crash waren Toon van Ewijk en Cees de Waal uit Zoelen bij de zgn. Schelenhoek in Zoelen aan het vissen, toen zij in het water een vormloze massa ontdekten, dat achter een paaltje was blijven haken. Bij nadere bestudering bleek het tot hun verbijstering om het onderste deel van een menselijk lichaam te gaan. Aan het ene been zat nog deel van een broek, een kous en een schoen. Het al in verregaande staat van ontbinding verkerende lijk, werd vervolgens op het nieuwe kerkhof aan de Beemdsestraat in Zoelen begraven. Na de oorlog plaatste men bij dit graf een grafsteen, waarop werd vermeld dat het om een onbekende Engelse vlieger zou gaan.
In maart 1941 werd in Buurmalsen op de plaats waar de Korne in de Linge  uitkomt een bovenlichaam uit de Linge  gehaald, dat kon worden geïdentificeerd als P.L. Thomas en onder die naam ook werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Buurmalsen.
Amateur historicus Dhr. J. van Alphen uit Deil en de bekende RAF-onderzoeker dhr. J. Hey uit Hengelo, kwamen in de jaren zeventig na intensief speurwerk tot de conclusie, dat beide stoffelijke resten deel hadden uitgemaakt van hetzelfde lichaam.

De bemanning bestond uit drie personen: piloot A.Thomas, de Canadese boordtelegrafist L.J. Jordan en de waarnemer P.L. Thomas.

Naam: THOMAS
Voornaam: PENRY LLEWELYN
Land: United Kingdom
Rang: Sergeant (Obs.)
Regiment/ ServiceL: Royal Air Force
Unit: 57 Sqdn.
Leeftijd: 27
Overlijdens datum:10/05/1940
Service nt.: 5639
Begraafplaats: BUURMALSEN GENERAL CEMETERY

Penry werd geboren in Pontypridd, Wales, in 1913. Hij was de zoon van mijnwerker Brynley Adolphus Thomas en Minnie Evans. Penry trouwde in 1939 in Salisbury, Wiltshire, met Doris Florence Hill uit Boscombe East,  Bournemouth, Hampshire.  
Name: Thomas
First name: Alban
Rank: Pilot Officer                    
Trade: Pilot                    
Service No: 41332                    
Date of Death: 10/05/1940  
Age: 21                                                            
Regiment/Service: Royal Air Force 57 Sqdn.                                          
Grave Reference: Row G. Grave 7.                    
Cemetery: HOOK OF HOLLAND GENERAL CEMETERY
Additional Information: Son of Rachel T. Thomas and the late Alban Thomas from Newport, Monmouthshire (South-Wales). Brother Tom also got killed during WWII.Name: Jordan
First name: Leslie Frederick
Rank: Leading Aircraftman                    
Trade: W. Op./Air Gnr.                    
Service No: 624246                    
Date of Death: 10/05/1940                    
Age: 27                                         
Regiment/Service: Royal Air Force 57 Sqdn.                                          
Grave Reference: Row G. Grave 6.                    
Cemetery: HOOK OF HOLLAND GENERAL CEMETERY                    
Additional Information: Son of Frederick B. and Jane Elizabeth Jordan, of Victoria, British Columbia, Canada.

 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu