Mevr. T. Gijsen uit Varik - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mevr. T. Gijsen uit Varik

Gemeente Buren > Buiten de slachtofferslijst
Achternaam: Gijsen     
Voornamen: Gertruida 
Voorletters: G. 
Beroep: Dienstbode     
Geboorteplaats: Varik 
Geboortedatum: 13-11-1925 
Overlijdensplaats: Eck en Wiel 
Overlijdensdatum: 11-11-1944 
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats te Varik 
Gemeente: Geldermalsen
    
De ouders van Truus waren landarbeider Teunis Gijsen en Lamberta Verhoeks. Ze kregen samen drie kinderen:
  • Wim (1923), 
  • Geertruida "Truus" (1925),  
  • Jan-Willem (25-08-1930)
Het gezin woonde op de Grotestraat A120 in Varik.
 
Links achter de waterput voor hun woonhuis rond 1927 staat Wim en zijn oudere zus Truus staat op de put. Drika Verhoeks, een tante van deze twee kinderen, houdt haar vast. Rechtsachter staat de oma van de kinderen met het breiwerk nog in haar handen.
 
Truus zat op de Christelijke lagere school  in Varik. Op de foto zit ze gehurkt op de tweede rij, zesde van links, met een ruitjesjurk.  De 3e jongen linksvoor is de latere smid van het dorp, Paul Bregt.

Hier zien we Truus op een schoolreisje naar Schiphol in 1937 om de toen beroemde Uiver te aanschouwen. Ze staat vierde rechts achterin, met een wit hoedje. Rechtsonder zit Paul Bregt.
Truus Gijsen

Na de lagere school periode werkte Truus als dienstbode bij bakker J.L. Goedknegt in Amersfoort. Truus woonde bij hen in. Eens in de zoveel weken bezocht zij haar ouders in Varik. Vanwege de spoorwegstaking kon zij niet meer per trein naar huis. Zij miste haar ouders enorm en wilde bij hen haar 19e verjaardag vieren. Zo besloot ze, doorzetter als zij was, op 11 november 1944  per fiets naar Varik te gaan. Ze had er nog een met echte luchtbanden, dat zeldzaam was voor die tijd.  Vanwege een lekke band, keerde zij na twintig minuten weer terug naar de bakkerij. De bakkersfamilie had ook nog  onderduikers in huis. Eén van hen repareerde haar band en zo kon ze uiteindelijk toch nog haar fietstocht vervolgen. Om de Rijn over te steken nam zij  de veerpont Amerongen-Eck en Wiel. Het weekend was voorbij en de familie Goedknegt stond al op de uitkijk, maar Truus kwam maar niet terug. Navraag bij de plaatselijke Ortskommandant leerde dat de bewuste pont op Truus' heenreis was beschoten door een Engelse Spitfire en zij daarbij op slag was gedood. De verslagenheid bij de het bakkersgezin was groot. Na de oorlog kreeg de familie Goedknegt als aandenken bijgaande foto van Truus door haar familie toegestuurd.

Pontveer van Eck en Wiel werd in juni 1945 gelicht 
(foto RAR Buren)

Bron en foto's: Greta Gijsen en Paul Bregt uit Varik
 
 
 
 
Zoeken op deze website
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu