J. Doornhein - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

J. Doornhein

Gemeente West Betuwe > Gesn. NL-militairen
Achternaam: Doornhein
Voornamen: Jan
Voorletters: J.
Rang: Korp. Mil. onderdeel I-II-17 R.I.
Geboorteplaats: Oss
Geboortedatum: 22-02-1917
Overlijdensplaats: Veghel
Overlijdensdatum: 11-05-1940
Begraafplaats:         Nieuwe Gemeentelijke Begraafplaats te Geldermalsen
Gemeente: Geldermalsen
Provincie: Gelderland
Vak: B1
Nummer: 293
De ouders van Jan waren  directeur van het plaatselijke postkantoor te Geldermalsen Pieter Doornhein  (1884-1948) uit  Alphen aan den Rijn en telefoniste Fenneke de Jongh (1888) uit Hatert-Nijmegen. Ze trouwden op 2 juni 1911 in  Nijmegen en woonden vervolgens in Oss, Vught en vanaf januari 1937 in Geldermalsen.
Ze kregen twee kinderen:
  • Petronella (*17-04-1913)
  • Jan (1917-1940)
Jan  Doornhein was als tekenaar/bouwkundige sinds 31 maart 1939 in dienst bij het Centraal Beheer van de Staatsmijnen  te Heerlen. Hier woonde hij op de Honingmanstraat 31.
In september 1939 werd Jan bij de algehele  mobilisatie opgeroepen voor militaire dienst. Hij werd ingedeeld bij de infanterie.


Op  de avond van 10 mei 1940 kregen troepen van de Peelraamstelling rond Boekel het bevel van de  commandant van de Peeldivisie zich terug te trekken op de Zuid-Willemsvaart. Bij  Veghel werd langs het kanaal een front met een lengte van 12 kilometer gevormd  door drie infanterie-eenheden: I-13 R.I., 1-II-17 R.I. en 2-II-2 R.I. Op 11 mei  1940 bereikte de bezetter het kanaal.

De 1e Compagnie vormde met twee stukken 6-veld de linkerkant van het  bataljonsvak west van het gehucht Zijtaart. Het was een kilometer ten zuidoosten  van Veghel dat de Duitsers de eerste doorbraak over de Zuid-Willemsvaart wisten  te forceren, toen zij de ophaalbrug bij Keldonk wisten te herstellen en met  enige pantserwagens, lichte tanks en motorrijders van de 9e Aufklärungsabteilung  (verkenners van 9.PD) over de Vaart te komen. Later reed een Pz.III tank de brug  kapot.
Daarmee traden zij aan de westzijde van het kanaal richting noorden op en rolden  de Nederlandse defensie achter het kanaal op. Ondertussen waren aan de overzijde  van de Zuid-Willemsvaart tanks druk bezig Nederlandse verdedigers te  onderdrukken, daarbij gesteund door gemechaniseerd geschut. Uiteindelijk was dit  de locatie waar de Zuid-Willemsvaart defensie werd doorbroken en de Duitse  hoofdmacht in de avond met kracht zou doorstoten richting Eindhoven en Tilburg.  De 1e Compagnie van II-17.RI werd voor een belangrijk deel uitgeschakeld door  gevangenneming, terwijl andere delen van het bataljon haastig richting Tilburg  trachten te ontkomen.
  • Zes man van 1-II-17.RI sneuvelden bij Veghel-Zijtaart: de luitenant   Van Beers, de sergeant Van der Linden, de korporaal Doornhein en de soldaten   Blankers, Van Oosterhout en Prinsen. Van de noordelijk aangeleunde compagnie   (2-II-2.RI) sneuvelden nog twee man, de sergeant Trines en de soldaat   Vogelsangs.
  • Jan Doornhein lag rond half zes n.m., vlakbij bij de brug te Veghel, met zijn geweer te   schieten achter de dijk, maar werd van de overzijde van het kanaal door het   hoofd geschoten, waarbij hij op slag werd gedood en zwaar verminkt raakte.
Er is een  'Monument voor Nederlandse Militairen'  langs het kanaal in Veghel geplaatst, ter  nagedachtenis aan de zes militairen van het 17de Regiment Infanterie (I-II-17 R.I.) die hier op 11 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld. De  oprichting van het gedenkteken was een initiatief van oud-sergeant A.J.  Hellemonds van het 17de Regiment Infanterie, een van de regimenten die het  kanaal verdedigden nadat ze de zogeheten Peel-Raamstelling bij Boekel hadden  moeten verlaten, vanwege de Duitse overmacht. Het monument is onthuld op 21  november 1941.
Bron: o.a. Zuidfront Holland

Lees  hier de gedetailleerde gebeurtenissen die plaatsvonden nabij Veghel en  waarbij Jan Doornhein om het leven kwam.
Bron:  De Geldermalser 24 mei 1940
 
Zoeken op deze website
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu