Mevr. T. Gijsen - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Mevr. T. Gijsen

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers > Varik
Achternaam: Gijsen    
Voornamen: Gertruida
Voorletters: G.
Beroep: Dienstbode    
Geboorteplaats: Varik
Geboortedatum: 13-11-1925
Overlijdensplaats: Eck en Wiel
Overlijdensdatum: 11-11-1944
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats te Varik
Gemeente: Geldermalsen

Bron foto graf: R. van de Velde
   
De ouders van Truus waren landarbeider Teunis Gijsen en  Lamberta Verhoeks. Ze kregen samen drie kinderen:
  • Wim (1923),
  • Geertruida "Truus" (1925),  
  • Jan-Willem (25-08-1930)
Het gezin woonde op de Grotestraat A120  in Varik.
Links achter de waterput voor hun woonhuis rond 1927 staat Wim en zijn  oudere zus Truus staat op de put. Drika  Verhoeks, een tante van deze twee kinderen, houdt haar vast. Rechtsachter staat de oma van de kinderen met het  breiwerk nog in haar handen.
Truus zat op de Christelijke lagere school  in Varik. Op de foto zit ze gehurkt op de tweede rij, zesde van links, met een  ruitjesjurk.  De 3e jongen linksvoor is de latere smid van het dorp, Paul  Bregt. (Bron foto: P. Bregt)

Hier zien we Truus op een schoolreisje naar Schiphol in 1937 om de toen  beroemde Uiver te aanschouwen. Ze staat vierde rechts achterin, met een wit  hoedje. Rechtsonder zit Paul Bregt. (Bron foto: P. Bregt)

Truus  Gijsen

Na de lagere school periode werkte Truus als dienstbode bij bakker  J.L. Goedknegt in Amersfoort. Truus woonde bij  hen in. Eens in de zoveel weken bezocht zij haar ouders in Varik. Vanwege  de spoorwegstaking kon zij niet meer per trein naar huis. Zij miste haar ouders enorm en wilde  bij hen haar 19e verjaardag vieren. Zo besloot ze, doorzetter als zij was, op 11 november  1944  per  fiets naar Varik te gaan. Ze had er nog een met echte luchtbanden, dat   zeldzaam was voor  die tijd.  Vanwege een lekke band, keerde zij na twintig minuten weer terug naar de  bakkerij. De bakkersfamilie had ook nog  onderduikers  in huis. Eén van hen repareerde haar  band en zo kon ze uiteindelijk toch nog haar fietstocht vervolgen. Om de Rijn  over te steken nam zij  de veerpont Amerongen-Eck en Wiel. Het weekend was voorbij en de familie Goedknegt stond  al op de uitkijk, maar Truus kwam maar niet terug. Navraag bij de plaatselijke Ortskommandant  leerde dat de bewuste pont op Truus' heenreis was beschoten door een Engelse Spitfire en  zij  daarbij op slag  was gedood. De verslagenheid bij de het bakkersgezin was groot. Na de oorlog  kreeg de familie Goedknegt als aandenken bijgaande foto van Truus door haar  familie toegestuurd.

Pontveer van Eck en Wiel werd in juni 1945  gelicht
(foto RAR Buren)

Bron en foto's: Greta Gijsen en Paul Bregt uit Varik
Terug naar de inhoud