Crash Buurmalsen 1944 - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West-Betuwe
Ga naar de inhoud

Crash Buurmalsen 1944

Gemeente West Betuwe > Gesn. Geallieerde militairen > Gesn. Tsjech
Name: ELBOGEN, ARNOLD(Arnost)
Initials: A Nationality: United Kingdom
Rank: Flight Sergeant (Pilot)
Regiment/Service: Royal Air Force Volunteer Reserve
Unit Text: 310 (Czech) Sqdn.
Date and   place of Birth: 8/2/1920 Praag
Date of Death: 11/08/1944
Service No: 788096
Additional   information: Son of Marie Elbogen. Native of   Czechoslovakia. Casualty   Type: Commonwealth War Dead Grave/Memorial   Reference: Plot 69. Row A. Coll. grave 2.
Cemetery: AMSTERDAM Nieuwer-Ooster begraafplaats
Op zijn graf staat in het Tsjechisch de tekst: "Gave his beautiful young life for freedom and homeland."

Bron foto grafsteen: onbekend (heeft iemand een tip?)
Bron foto: Czech Spitfireclub

Arnost is geboren op 8 februari 1920 in Praag.  Zijn ouders waren Dr. Bedrich Kaufman (*1875-1934) en Marie Elbogen (*1886-1956). Ze kregen samen vier kinderen:  
  • Emma (*1916)

  • Jan  (*1918-1970)
  • Edita (*1918)
  • Arnost (*1920-1944).


Totaalaanzicht familiegraf Kaufmann-Elbogen in Praag (Bron: onbekend)

Waarschijnlijk is Marie Elbogen, midden jaren  dertig, na het overlijden van haar man, met haar kinderen uit Tsjechië naar Engeland gevlucht, want ze komen voor op een vluchtelingenlijst.
Arnost kwam op 12 mei 1944 als piloot bij het  Tsjechische 310 Squadron van het RAF. Hij vloog regelmatig met zijn maatje  Stanislav Masek, die later op 22 juli 1945 omkwam.
Op 8 augustus 1944 kreeg Arnost samen met Stanislav de opdracht om in het  gebied tussen Hoek van Holland-Emmerich-Elburg en Egmond aan Zee alles aan te  vallen op het gebied van vijandelijke transporten. Zo schoten hij en Stanislav die dag bij de Duitse grens een 2-motorige Dornier Do 217 neer. Drie dagen later op 11 augustus keerde het tij....Om 12.55 uur beschoot zijn Engels Spitfire VB-jachtvliegtuig met serienr.  AR-441 een stoomtrein op het traject Geldermalsen-Culemborg, ter hoogte van het  Trichts Bergje.  (=Kruising Oude Hoevenseweg met Nieuwe Graafsteeg in Trichtse Veld)
Deze trein was niet voorzien van Duits luchtafweergeschut. Arnost vloog echter te laag, zodat zijn  vliegtuig een mast van de bovenleiding raakte en in een spoorput crashte.  De neus van het toestel in de richting Geldermalsen en de staart richting  Culemborg. Een gedeelte van het toestel lag in het water.
Arnost werd met gebroken benen, gebroken polsen en buiten kennis uit het wrak  gehaald. Bij het bergen van deze piloot waren de griendwerker Heikoop,  jachtopziener Vroege, dhr. Timmer  en de Trichtse huisarts Dr. v.d. Willigen betrokken. Zij vervoerden hem op planken die zij van de  wagons haalden, die deel uitmaakten van de beschoten goederentrein. Vervolgens werd hij  met een paard bespannen wagen van dhr. G. Verwey, die zich vanwege zijn  handel in eieren juist in het veld bevond,   naar Geldermalsen vervoerd, waar de Duitsers hem overnamen. Hij werd direct per  ambulance haar Utrecht gebracht en vandaar weer vervoerd naar het Luftwaffe-Lazarett  (ziekenhuis) van de Duitse luchtmacht in Amsterdam. Hij overleed echter  nog dezelfde dag aan de opgelopen verwondingen en werd op de Nieuwe Ooster begraafplaats  begraven.
Zijn maatje Masek  cirkelde nog minuten over de plaats van de crash en rapporteerde na thuiskomst op het vliegveld wat er met  Arnost was gebeurd.
De crashplaats, met op de achtergrond de spoorwegovergang bij de Oude  Hoevenseweg  
Bron foto: R. van de Velde

Glas van boordverlichting van de Spitfire van Arnost (foto: Hans Heikoop)

Bron: RAR, Tiel

Brief van 'moeder'   Marie Elbogen aan mevr. Salzherr uit de  Tollenstraat in Culemborg.
Met dank aan Barth Salzherr
Terug naar de inhoud