Dhr. L.J. Salari - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. L.J. Salari

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers
Achternaam: Salari
Voornamen: Lambertus Johannes
Voorletters: L. J.
Beroep: N.S. weg- en werkploeg     
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 16-10-1894
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 03-10-1942
Begraafplaats: Culemborg
Provincie: Gelderland
Graf geruimd
De ouders van Lambertus waren Lambertus Salari (*1865) en Johanna van Oort (*1866). Zij kregen samen elf kinderen. "Bart" werd geboren op 16 oktober 1896 in de Nieuwstraat 54 in Culemborg. Later woonde in hetzelfde huis de bekende Culemborgse melkboer Otto Verkerk.

In 1914 was er vanwege de Eerste Wereldoorlog een algehele mobilisatie en werd de 18-jarige Bart opgeroepen voor militaire dienst.
Na deze oorlog in 1918 werkte hij  als voerman bij Jan van Vuren uit de Goilberdingerstraat. Vervolgens werd hij boerenknecht bij Miltenburg in Bunnik. Hier leerde hij de uit Wijk bij Duurstede afkomstige Petronella Cornelia van Leeuwen (*1898) kennen. Op 5 november 1925 zijn ze in Wijk bij Duurstede getrouwd en gingen wonen in de Wijkersloot. Hier werden de eerste vier van hun kinderen geboren:
  • Henrica Johanna (*1927)
  • Lambertus Cornelis (*1929)
  • Cornelia Lamberta (*1930)
  • Johannes Hendrikus (*1932)
  • Petronella Lamberta (*1936)

Het was midden in de financiële crisis en Bart verdiende erg weinig. Hij kreeg bijvoorbeeld 2 of 3 centen voor 7-8 eieren en kon zodoende geen kapitaal opbouwen om een boerenbedrijf te starten. Hij verhuisde daarop in november 1932 naar Culemborg en startte daar in de Nieuwstraat 54 een handeltje in groente en fruit. Dat werd geen succes en ook als los werkman verdiende hij niet genoeg om zijn gezin te kunnen onderhouden. De zgn. steun (bijstand) bood ook geen zekerheid. Uiteindelijk kwam Bart in augustus 1942 bij de NS terecht bij de Weg en Werken-ploeg.
Bidprentje van Bart


















           
Wachtlopen langs het spoor. Dit formulier behoorde toe aan dhr. Hummel uit de  J.B. van de Hamstraat 12 in Culemborg.
In de avonduren werd Bart vaak ook verplicht ingezet als wachtloper langs het traject van het station tot aan de spoorbrug. In de oorlogsjaren werd toentertijd veel sabotage gepleegd aan spoorlijnen. Zo werden door het verzet rails opgeblazen of er werden betonblokken op de rails gelegd om het treinverkeer te ontregelen.
Bron: CC  10-10-1942
Op 3 oktober 1942, ter hoogte van het toenmalige voetbalveld van Vriendenschaar aan de Westersingel, werd Bart in dichte mist geschept door een onaangekondigde  locomotief uit de richting Den Bosch. Een kilometer verderop, net voorbij de  spoorbrug, viel er nog een dodelijk slachtoffer uit Schalkwijk door dezelfde  trein. Later bleek uit onderzoek dat een Duitse soldaat de trein had gebruikt voor joyriding en alle seinen had genegeerd en alle veiligheidsvoorschriften in de wind had geslagen.
Barts vrouw Petronella bleef achter met vijf kinderen in de leeftijd variërend van 6 tot 14 jaar.
Enkele weken voordat Bart bij de NS ging werken was hij bouwvakker en lid van de Nederlandse Katholieke Arbeidersbeweging. Die organisatie gaf zijn vrouw na de oorlog een herinneringsbord met daarop zijn naam. Op de achterzijde daarvan stonden alle Culemborgse oorlogsslachtoffers van deze vakbond vermeld.
Bron:  CC 31-10-1942
Terug naar de inhoud