Dhr. J. Blom - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dhr. J. Blom

Gemeente Geldermalsen > Burgerslachtoffers: > Meteren
Achternaam: Blom
Voornamen: Johan
Voorletters: J. 
Beroep: Koopman 
Geboorteplaats: Geldermalsen 
Geboortedatum: 23-10-1899 
Overlijdensplaats: Leiden 
Overlijdensdatum: 19 mei 1940
Begraafplaats: Oude begraafplaats te Meteren
Gemeente: Geldermalsen
De ouders van Johan waren koopman Barend Blom en Geertje Kroese. Ze woonden in een boerderij aan de Blankertseweg 11 in Meteren.
Johan trouwde op 17 augustus 1922 in Est en Opijnen met Elisabeth Maria Berendse (*1900-1972). Ze kregen samen negen kinderen :
  • Willem "Wim" (*1921)
  • Gijsbertha Cornelia (*1925-1926) 
  • Gijsbertus "Gijs" (*1926-1994)
  • Barend (*1928-1960) a.g.v. verkeersongeluk in Duitsland
  • Cornelis "Kees"(*1929)
  • Geertje (*1932)
  • Johan "Joop"(*1933)
  • Jenneke (*1935)
  • Dirk (*1936)
 
  
Hier zien we de oudste zoon Wim bij de Fargo-veetruck van zijn vader

Johan had, zoals gebruikelijk in die tijd, verschillende beroepen: kersenkweker, handel in varkens en stro en veetransporteur. Zijn bovenstaande veewagen werd tijdens de mobilisatie gevorderd door het Nederlandse leger. In de nadagen van de oorlog hebben de Duitsers op hun vlucht deze truck mee naar huis genomen.

Door de evacuatie van Geldermalsen op 12 mei 1940  moest Johan en zijn gezin vertrekken richting Gouda. Na daar één nacht te hebben doorgebracht moesten zij zich verplaatsen naar Alphen aan den Rijn. Het gezin kwam daar net buiten het stadje in een grote boerderij terecht. Johan ging op 14 mei met een familielid naar de kapper in Alphen a/d Rijn. Terwijl hij daar binnen zat, brak ineens een hels Duits bombardement los. Hij ging naar het raam om te kijken en werd zwaar gewond door een scherf of kogel die door het raam van de kapperszaak naar binnen kwam. Op 19 mei 1940 is hij in het ziekenhuis in Leiden aan zijn verwondingen bezweken.
De boerderij waar zijn gezinsleden verbleven werd op het hetzelfde moment ook zwaar beschadigd, waarbij de eigenaresse van de boerderij  ook om het leven kwam. Eén van Johans kinderen, Joop, was hiervan getuige. De achttien evacues en andere bewoners beleefde benauwde momenten in een sloot achter de boerderij, waar ze voor de bommenregen schuilden.
Het stoffelijk overschot van Johan is na enkele dagen vanuit Alphen a/d Rijn overgebracht naar Meteren, waar Johan is begraven op de oude Begraafplaats.

Zie ook Dhr. Zondag uit Geldermalsen, hij overleed een uur later  in deze stad aan zijn verwondingen. Ook Dhr. Ganzeman uit Geldermalsen en Dhr. Versteegh uit Gellicum kwamen bij ditzelfde bombardement in Alphen a/d/ Rijn om het leven.
Kijk voor een verslag van dit bombardement elders op deze website.

Klik hier voor de officiële overlijdensakte van Johan   

Met dank aan Joop Blom en John de Lang
 
Zoeken op deze website
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu