Crash Ingen 1942 - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Crash Ingen 1942

Gemeente Buren > Gesn. geallieerde militairen > Gesn. Nieuw-Zeelanders
    15 oktober 1942: Fortis nocte in Ingen

Het geluid van een haperende vliegtuigmotor midden in de nacht …..Bij vele ouderen zal dat de herinneringen oproepen aan de tijd toen het de dreiging van plotseling geweld inhield, maar toch ook de hoop dat de geallieerden het niet zouden opgeven. Voor de 7-koppige bemanning van een aangeschoten Stirling bommenwerper die op 15 oktober 1942 rond 11.30 uur boven Ingen cirkelde was het allesbehalve hoopgevend. De oorlog zou voor hen die nacht tot een dramatisch einde komen.

Deze Stirling bommenwerper werd door Austin Motors Ltd. begin 1942 aan het 149 (East India) Squadron geleverd. Het vliegtuig had een spanwijdte van 30 meter, een lengte van 27 meter en een hoogte van 7 meter. Vier Bristol Hercules XI motoren konden het een snelheid geven van 370 km/per uur met een totaalgewicht van 32000kg, incl. 7000 kg bommenlast. Het vliegbereik was rond de 3500 km. De bewapening bestond uit acht Browning machinegeweren, twee in de neus, twee in de koepel aan de bovenzijde en vier aan de achterzijde, voor die tijd de sterkste verdediging naar achteren.
Vroeg in de avond op 15 oktober 1942 om 19.50 uur koos de bewuste Stirling, met serienummer W 2576 en roepletters OJ-V, samen met een groep andere toestellen het luchtruim vanaf vliegveld Lakenheath, 100 km ten noordoosten van Londen, voor een aanval op Keulen.
Om 23.33 uur werd het vliegtuig op de terugweg van dit bombardement ter hoogte van Ingen in de Betuwe aangeschoten door een Duitse nachtjager van het 2./NJG 1 uit Venlo en bestuurd door Bruno Eikmeier. Bruno kwam in een crash op 3 september 1943 te Brummen, bij Zutphen, om het leven nadat zijn instrumentaria het in de wolken had begeven. Deze piloot had 10 overwinningen (zgn. "aces") op zijn naam staan, waarvan dit zijn tweede was. Zijn co-piloot Uffz. Helmut Fisher werd zwaargewond bij deze crash en kon twee jaar niet meer vliegen. Hij werd in januari 1945 nog twee keer neergeschoten, maar overleefde de oorlog.
  
Hier wijst een van de bewoners de plaats van de crash aan      

Het noodhuisje van familie van Os

Het toestel raakte in brand en cirkelde nog enkele malen boven Ingen rond, alvorens rond 23.30 uur te crashen in de Brenk, in het gebied tussen twee woonhuizen van de families Van Eck en Van Os. Deze laatstgenoemde familie bestond uit twee broers en een zuster. Een broer kwam net thuis uit Eck en Wiel en zag het ongeluk gebeuren en vertelde exact wat hierboven beschreven staat. Hij had niemand met een parachute zien springen.
Het toestel had zich diep in de drassige grond geboord. Op de crashplaats werden de stoffelijke overschotten van zeven zwaar verminkte bemanningsleden aangetroffen. De vrouw van oud-wethouder Van Sijll herinnerde zich dat er sprake was van twee stoffelijke overschotten van rechtop zittende bemanningsleden in de cockpit.
Alle omgekomen bemanningsleden werden vier dagen later onder de zorg van de Duitse Weermacht op de verzamelbegraafplaats Rusthof in Amersfoort begraven.
Niemand van de bewoners van de getroffen woningen raakte wonderwel gewond. Wel brandde een van de twee huizen volledig af en de bewoners moesten jarenlang genoegen nemen met een noodwoning.

Enkele jaren na de oorlog heeft men met een dragline tijdens de ruilverkaveling getracht het vliegtuig te bergen doch toen men veronderstelde op menselijke resten te stuiten is men op last van de politie gestaakt. Er zouden volgens deze getuigen wel motoren en de cockpit omhooggehaald zijn.
Cor van Voorthuizen uit Ingen, die toen in de Achterbrei woonde, kan zich nog herinneren dat dit stuk op een vrachtwagen door Ingen reed en vooral de grote ster viel hem daarbij op.
Politieman Gerard Klamer uit Ingen zei het volgende hierover: 'Tijdens de ruilverkavelingswerkzaamheden is een deel van het vliegtuig opgegraven. Het achterstuk is er uitgehaald, maar de cockpit zit er nog'. Hij vertelde verder er herhaalde malen bij te zijn geweest en nooit iets van menselijke resten gezien te hebben. Maar men was wel bang voor nog eventueel aanwezige bommen.

Vanaf de autoweg N320 uit de richting Culemborg is de crashplaats nog steeds goed te zien. Het ligt net voor de afslag naar het kerkhof in Ingen aan de linkerzijde van de weg.

 
     
Strijdleus van dit squadron: "Fortis nocte" (= 's Nachts sterk)
Embleem: Een hoefijzer met een bliksemschicht. Het hoefijzer is het symbool van geluk.
In de Eerste Wereldoorlog werd het squadron ingezet bij talrijke operaties en verloor daarbij slechts een piloot en zijn waarnemer. Een andere reden voor het hoefijzer is dat veel van het werk van het eskader gebeurde in samenwerking met de cavalerie. De bliksemschicht is symbolisch voor de snelheid waarmee het werk door het squadron werd gedaan tijdens haar relatief korte geschiedenis.
 
No 149 Squadron, RFC, werd op 3 maart 1918 gevormd in Yapton in Sussex als een nachtbommenwerpereenheid. Ze gingen drie maanden later naar Frankrijk, uitgerust met FE2b's. Ze werden hier ingezet voor bombardementen op communicatiecentra en vijandelijke vliegvelden. Ook werden er 161 verkenningvluchten uitgevoerd op het Tweede Leger Front, waarbij zij meer dan 80 ton bommen afwierpen.
Na de wapenstilstand was nr. 149 als enige FE squadron gekozen om het Engelse bezettingsleger te assisteren in Duitsland. Zij keerde terug naar het Verenigd Koninkrijk in maart 1919 en werd ontbonden op Tallaght, nabij Dublin, in augustus 1919.
Het squadron werd in 1937 in Mildenhall opnieuw als een nachtbommenwerpereenheid gevormd en nu uitgerust met Heyford-vliegtuigen. Wellingtons werden in het begin van 1939 toegevoegd en op 4 september 1939 werd No 149 samen ingedeeld met Squadron nr. 9 voor het tweede bombardement van de RAF in de Tweede Wereldoorlog. Hun doel waren Duitse oorlogsschepen in Brunsbüttel.
Squadron No 149 speelde een prominente rol in het eerste offensief tegen Duitsland, Italië en de vijandelijk bezette gebieden. Ze waren inmiddels uitgerust met de Stirling-bommenwerper, waarmee ze ook deelnamen aan de eerste 1000-bommenwerperaanvallen ( zgn."raids"). In 1943 leverde zij een belangrijke bijdrage aan de Slag om het Ruhrgebied en nam ook deel aan de Slag van Hamburg en de beroemde aanval op de Duitse V 1 en 2-wapenfabriek in Peenemünde. Tussen februari en juli 1944 hielp het squadron de Franse ondergrondse (de Maquis) m.b.v. parachutes aan voorraden, wapens en munitie. Tegen het einde van 1944 werd de Stirling vervangen door de Lancaster bommenwerper en hiermee bleef het squadron actief tot het einde van de oorlog. Begin mei 1945 dropte het voedsel voor de hongerende bevolking van Holland en na de Duitse overgave werd het ingezet om veel ex-krijgsgevangenen over te brengen van het vasteland naar Engeland.
 
Vliegbases:
 • Mildenhall: april 1937-april 1942  
  • Detachement in Zuid-Frankrijk (Salon) in juni 1940.    
  • Detachement op Lakenheath januari / februari 1942.
 • Lakenheath: april 1942-mei 1944  
  • Detachement op Tempsford januari / februari 1944.
 • Methwold: vanaf mei 1944

Operationale bommenwerpers tijdens WWII:

Vickers Wellington I, IC en II: januari 1939-december 1941Short Stirling I en III: november 1941-september 1944


Avro Lancaster B.I en B. III: augustus 1944-november 1949

Code Letters:
 • Tijdens de crisis in München 1938 kreeg nr. 149 de code letters "LY" toegewezen. In WW2 werden ze gecodeerd  met "PB" of, in het geval van bepaalde Lancasters en eventuele Stirling, met "TK".  

Eerste operationele missie in de Tweede Wereldoorlog:
 • 3 september 1939: Verkenning boven de Noordzee met drie Wellingtons.  

Eerste bombardement in de Tweede Wereldoorlog:
 • 4 september 1939: acht Wellingtons verzonden naar Duitse oorlogsschepen bij Brunsbüttel.

Laatste operationele missie in de Tweede Wereldoorlog:
 • 22 april 1945: 21 Lancasters bombardeerden Bremen.

Laatste missie:
 • 7 mei 1945: 24 Lancasters droppen voedselvoorraden boven Gouda.

De crew bestond uit drie Engelsen, een Canadees en drie Nieuw-Zeelanders:
Name: DENNY, JAMES
Initials: J
Nationality: United Kingdom
Rank: Sergeant (Flt Engr)
Regiment/Service: Royal Air Force Volunteer Reserve
Unit Text: 149 Sqdn.
Born: Dumbarton (Scotland)
Age: 31
Date of Death: 15/10/1942
Service No: 1064390
Additional information: Son of James and Margaret Denny.
Casualty Type: Commonwealth War Dead
Grave/Memorial Reference: Plot 13. Row 4. Coll. grave 66.
Cemetery: AMERSFOORT (OUD LEUSDEN) GENERAL CEMETERY  

Op "The Scotland People site" staat een geboorte vermeld van een James Denny die geboren is in 1912 in Airdrie in het New Monkland district dat in Noord-Lanarkshire ligt. Het is mogelijk dat hij werd geboren in Dumbarton, de geboorte staat geregistreerd in Airdrie. Hierboven staat vermeld dat hij bij overlijden 31 jaar oud was, de Schotse site geeft echter een leeftijd van 30 jaar. Er is bewijs van een Margaret Denny's dood in 1957 in Airdrie.

Op de website RAFcommands.com staat sinds november 2012 de volgende informatie van een zoon van James Denny :

"James Denny was my father and was born in Hillbank street, Alexandria, near Dumbarton in Scotland. HIs father died when he was young. He  had a  brother named Bill, who died when he was in his eighties.
James worked in Denny's Shipyard (no relation) as a red leader. He and his brother were fairly good amateur boxers.
James and my mother Margaret never married due to the economics of  the time. But he registered my birth.
I was born in 1931 and never really knew him as I was brought up by my grandmother thinking my mother was my oldest sister.
I've visited his grave twice and can only express my admiration and thanks for the tender and loving care shown to my father and all the others. It is in a woodland setting and the war dead are along side the locals.
Oh! I forgot I am eighty one.

Jim Denny "Junior"


Het War Memorial in Dumbarton met de naam van James Denny
Name: HOWE, MERVYN JAMES
Initials: M J
Nationality: United Kingdom
Rank: Sergeant (Obs.)
Regiment/Service: Royal Air Force Volunteer Reserve
Unit Text: 149 Sqdn.
Birth: spring 1918
Date of Death: 15/10/1942
Service No: 1284777
Casualty Type: Commonwealth War Dead
Grave/Memorial Reference: Plot 13. Row 4. Coll. grave 66
Cemetery: AMERSFOORT (OUD LEUSDEN) GENERAL CEMETERY    

Mervin toen hij in 1940 bij de RAF kwam (bron: To our doorstep part 3 en 4)

Mervin was de oudste zoon van visser William Howe en Sarah Barbrook (overl. nov 1950) en ze woonde op de Woodroap Road in Tollesbury in Essex. Mervyn is geboren in de lente van 1922. Hij had ook nog een broer Aubrey, die in WOII als weerkundige ook bij de RAF zat, vnl. in overzeese gebiedsdelen zoals Kenya, Egypte en Madagaskar.

Na zijn opleiding op de Technische school in Colchester volgde hij een lerarenopleiding In Oxfordshire Hij gaf nog een poosje les in Londen, maar werd eind 1939 opgeroepen om in dienst te gaan. Hij kwam terecht bij de RAFVR en werd  in het Zuidafrikaanse Oudtshoorn opgeleid tot navigator.  

Na het verkrijgen van zijn 'badge' vertrok hij naar luchtmachtbasis Mildenhall, waar hij aan diverse 'raids' deelnam op Keulen.

In een plaatselijke krant werd melding gemaakt van vermissing van de bommenwerper en crew:Op het graf van zijn moeder op de Tollesbury Cemetery in Essex, staan ook gegevens van haar overleden zoon Mervin vermeld.
Bron foto: G. Gillon

Brief van de moeder van Mervyn aan de familie van medebemanningslid T. Pike:
 
In deze indrukwekkende brief staat het volgende te lezen:

"My Dear Mrs Pike,
My son was in the plane with yours and I am writing to ask if your boy was killed. I have recently heard that mine was. But several months ago I was listening to the Germany Broadcast and they gave names out of the crew, of that plane as being killed. But I didn't remember hearing your boys name. So I'm wondering if he was killed as sometimes some of them are saved. But of course you will know this by now. I do hope this letter reaches you and that you will let me know what news you have heard.

With kind regards.
Yours Very Sincerely Mrs Howe "


Bron foto: Picture Me

Name: BLAIR, REGINALD GEORGE
Initials: R G
Nationality: Canadian
Rank: Flight Sergeant (Nav.)
Regiment/Service: Royal Canadian Air Force
Unit Text: 149 (R.A.F.) Sqdn
Age: 26
Date of Death: 15/10/1942
Service No: R/79379
Additional information: Son of George Augustin and Alice Winifred Blair, of Shawinigan Falls, Province of Quebec, Canada.
Casualty Type: Commonwealth War Dead
Grave/Memorial  
Reference: Plot 13.
Row 4.
Coll. grave 66.
Cemetery: AMERSFOORT (OUD LEUSDEN) GENERAL CEMETERY    
     
Name: BYWATERS, THOMAS BERNARD
Initials: T B
Nationality: United Kingdom
Rank: Sergeant (Air Gnr.)
Regiment/Service: Royal Air Force
Volunteer Reserve Unit Text: 149 Sqdn.
Born: spring 1917
Date of Death: 15/10/1942
Service No: 1385190
Additional information: Son of Thomas Charles (1894-1966) and Alice Maud Bywaters, of Hanwell, Middlesex.
Casualty Type: Commonwealth War Dead
Grave/Memorial   Reference: Plot 13. Row 4. Grave 65.
Cemetery: AMERSFOORT (OUD LEUSDEN) GENERAL CEMETERY                
De overige drie bemanningsleden kwamen uit Nieuw Zeeland. Met hulp van lokale  kranten en medewerking van Nieuw-Zeelandse Defence Force is door webmaster Van de Velde veel informatie over hen vergaard.
    
Name: BROCKET, JOHN CRAWFORD
Initials: J C
Nationality: New Zealand
Rank: Flight Sergeant (Pilot)
Regiment/Service: Royal New Zealand Air Force
Unit Text: 149 (R.A.F.) Sqdn
Age: 21
Date of Death: 15/10/1942
Service No: NZ405224
Additional   information: Son of John William († 1948) and Christine Crawford († 1964) Brocket, of 16 Hall Street Paeroa, Auckland, New Zealand.
Casualty Type: Commonwealth War Dead
Grave/Memorial   Reference: Plot 13. Row 4. Joint grave 67.
Cemetery: AMERSFOORT (OUD LEUSDEN) GENERAL CEMETERY

Levensloop van Brocket:

Name: PIKE, TREVOR CHARLES BECKETT
Initials: T C B
Nationality: New Zealand
Rank: Sergeant (W.Op./Air Gnr.)
Regiment/Service: Royal New Zealand
Air Force Unit Text: 149 (R.A.F.) Sqdn
Age: 22
Born: 22/04/1920
Date of Death: 15/10/1942
Service No: 412351
Additional information: Son of Trevor Thomas Pike and Alice Margaret Pike-Wilson of Christchurch, Canterbury, New   Zealand
Casualty Type: Commonwealth War Dead
Grave/Memorial Reference: Plot 13. Row 4. Grave 67.
Cemetery: AMERSFOORT (OUD LEUSDEN) GENERAL CEMETERY
   
          

De toen 22-jarige ’radioman’ Trevor Pike kwam uit Christchurch. Hij was de oudste zoon uit een gezin van 11 kinderen, waarvan er in 2010 nog zes in leven zijn.
Hij was dol op cricket, rugby en bergbeklimmen op de Franz Joseph gletsjer.
Voordat hij zich meldde bij de luchtmacht was hij hier in de buurt portier bij een hotel. Hij kreeg zijn opleiding in Canada, waar hij slaagde als ‘wireless operator’ en ‘airgunner’. Hierna werd hij overgeplaatst naar Engeland, waar hij nog enkele cursussen moest doorlopen.
In augustus 1942 werd hij geplaatst bij het 149e squadron. Op de bewuste Stirling was hij de radioverbindingsman.


Zijn broer Kevin bezocht in april 2018 de crashplaats en graf van zijn onbekende broer. Klik hier voor de uitgebreide informatie hierover.
De korte levensloop van Trevor Pike

De ouders van Trevor

Trevor was de oudste zoon van Trevor Thomas Pike (1896-1964) en Alice Margaret Wilson (1900-1973). Ze kregen samen 13 kinderen: Trevor Charles (1920-1942), Marie Adelaide (1923), Doris Margaret (1924-1955), August Clifford (1925-1988), Astrid  Muriel (1927), Avis Mary (1932), Leonie (1934), June (1936-2007), Daphne (1938), Graham (1940), Kevin Thomas (1943).       

Op 21 augustus 2010 beschreef Kevin zijn broer Trevor als volgt:
"On Trevor's character he was a very caring person. Loved by all his friends (jovial,  sincere) very determine to succeed in his goals set out for him. Loved the Franz  Joseph Glaziers climbing mountains. The guide which was a best friend of SIR  EDMUND HILLARY the GREAT NZ MOUNTAIN CLIMBER. He climbed the MOUNT EVEREST (1952 ) around that time."

    
Links, Trevor op 18-jarige leeftijd

Trevors grote passie was bergbeklimmen op de Franz Joseph gletsjer (rechts)
Trevor tijdens zijn opleiding in Canada in augustus 1941
        
3e rechtsvoor is Trevor, tijdens zijn training in Canada in mei 1941


4e rechtsvoor is Trevor, tijdens zijn training in Canada in mei 1941
 
Trevor   

4e rechtsvoor is Trevor, tijdens zijn training in Canada in  mei 1941


Het oorspronkelijke graf van Trevor in Amersfoort

Uit de plaatselijke krant van Wellington van 30 november 1942
Name: O'SULLIVAN, FRANCIS WILLIAM
Initials: F W
Nationality: New Zealand
Rank: Sergeant (Air Gnr.)
Regiment/Service: Royal New Zealand Air Force
Unit Text: 149 (R.A.F.) Sqdn
Age: 23
Date of Death: 15/10/1942
Service No: 411773
Additional   information: Son of Cornelius Joseph and Margaret O'Sullivan, of Hastings, Hawke's Bay, New Zealand.
Casualty Type: Commonwealth War Dead
Grave/Memorial Reference: Plot 13. Row 4. Grave 64.
Cemetery: AMERSFOORT (OUD LEUSDEN) GENERAL CEMETERY
             
Francis O’Sullivan was 23 jaar, had Ierse ouders en was geboren in Napier. Hij zat in Hastings op school en kon erg goed voetballen en zwemmen. Toen Francis zich maart 1940 inschreef bij de RNZAF (de luchtmacht), was hij assistent-bedrijfsleider bij het warenhuis Woolworths. Tussen maart en mei 1941 volgde hij een korte training in Levin, waarna hij naar Canada werd overgeplaatst. Hier volgde hij enkele cursussen, totdat hij in februari 1942 zijn ‘airgunner badge’ behaalde en werd bevorderd tot sergeant. Twee weken later vertrok hij naar Bournemouth in Engeland, waar hij, naar weer een training, boordschutter werd op een Wellington bommenwerper. Uiteindelijk werd hij na een laatste (....) zware cursus ondergebracht als boordschutter bij het 149e squadron. Hier nam hij in september 1942 deel aan zes operationele vluchten (“raids”) o.a. op Hamburg en Kiel.
Foto's  grafstenen: Richard van de Velde
Bron: CWWG
Met dank aan New Zealand Defence Force
Gegevens uit Nieuwsbrief HKK&O aug. 2009
Special  thanks to Kevin & Lynette Pike for their contribution!

Terug naar de inhoud