A.P. de Zeeuw - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

A.P. de Zeeuw

Gemeente Culemborg > Gesn. NL-militairen in Culemborg
Achternaam: Zeeuw
Tussenvoegsels: de
Voornamen: Adriaan Pieter
Voorletters: A.P. Rang: Dpl. sold.    
Mil. onderdeel: Tr. Det. Staf III L.K.         
Geboorteplaats: Terneuzen
Geboortedatum: 01-02-1911
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 11-05-1940
Begraafplaats: Militair Ereveld te Rhenen
Gemeente: Rhenen
Provincie: Utrecht
Vak: 14
Rij: 20

Algemene gegevens en foto van het graf zijn afkomstig van   www.ogs.nl

Adriaans ouders waren de uit Terneuzen   afkomstige letterzetter Adriaan de Zeeuw (1877-1950) en Bastiana Cornelia van Wijck (1882-1963).   Ze trouwden op 17 december 1908 in Terneuzen en kregen samen twee kinderen:   Adriaan Pieter en Pieter Dirk (1918-1999).
Adriaan was in mei 1940 gelegerd in Culemborg. Zijn veldpostpeloton bestond   uit 13 militairen.

Veldpost   Culemborg, met 2e linksachter Piet Vermeeren.  Adriaan zit op de 2e   rij.

In de memoires van  een collega van Adriaan, soldaat Vermeeren, over de   mobilisatie en de daarop volgende oorlogsjaren,  komt de volgende   passage voor over de toedracht van de dood van Adriaan:
"Op de morgen van de 10e mei toen het   bericht van de invasie binnenkwam trok het 2e regiment Infanterie   zich terug richting ’s Hertogenbosch. Te Culemborg werd geslapen tussen de   postzakken in het gebouw van de katholieke werkliedenvereniging.("De   Werkman" in de Zandstraat, red)
De volgende morgen 11 mei, werden we om 04.00 uur wreed gewekt toen we onder   beschieting kwamen te liggen van de Duitsers. De moeder van Toontje (1 van   mijn 13 kompanen, die in Culemborg woonde) had ontbijt klaar gemaakt.   Adriaan de Zeeuw wou echter niet mee gaan eten. De beschietingen die morgen   had hem verstijfd van angst. “Laat mij nou maar hier, wij komen toch niet   meer thuis,” riep hij herhaaldelijk van angst. Uiteindelijk liep hij met mij   vanuit het werkliedengebouw mee naar buiten waar de   anderen al op ons stonden te wachten. Ik liep naast Adriaan toen plotseling   een Stuka uit het niets aanviel en een salvo dum-dum kogels afvuurde.   Adriaan werd letterlijk onthoofd!"

Adriaan de Zeeuw behoorde, samen met soldaat Piet Vermeeren   uit Sevenum, tot een veldpost die oorspronkelijk was gevestigd in een weiland   bij de boerderij van de latere minister van landbouw Gerrit Braks te   Odiliapeel. Hiernaast nog een foto waar 12 van de 13 militairen op staan.  Vanuit   Culemborg verliep de terugtocht van deze veldpost via Meerkerk en Weverwijk,   alwaar zij op een hooizolder sliepen en in de morgen van de 15e   mei krijgsgevangen werden gemaakt. Na hun   gevangenname is Piet Vermeeren gevlucht. Via de veerpont van Tuil naar   Zaltbommel, wist hij bij zijn inkwartieradres te komen in Den Bosch. Daar   kon hij zijn burgerkloffie aantrekken en verder te voet naar Sevenum komen.   De gehele groep werd door de Duitsers op 28 mei vrijgelaten en allen kwamen   behouden thuis.

begr. 11-5-1940 Culemborg bij de brug militair graf
herb. 28-6-1940 Terneuzen Zuider BP algemeen graf
herb. 6-11-1963 Terneuzen Zuider BP.

Met dank aan Frans Vermeeren uit Sevenum en Adrie de Zeeuw
 
Zoeken op deze website
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu